04 september 2012, Redactie

Japanners willen af van kernenergie

Japan is op zoek naar een nieuw energiebeleid, gericht op het verminderen van de afhankelijkheid van kernenergie. Maar dat blijkt in Japan nog niet zo eenvoudig. Dat zegt energie-expert Takao Kashiwage, hoofd advisering van de Nieuwe Energie Subcommissie van de overheid.

Kernenergie was tot aan de ramp bij Fukushima goed voor een aandeel van 30 procent in de energiemix van Japan. Na de ramp werden echter 52 van de 54 kernreactors stilgelegd. De ramp biedt Japan een kans om de afhankelijkheid van kernenergie te verminderen en over te stappen op hernieuwbare energiebronnen als zonne- en windenergie, zeggen voorstanders van ‘groene energie’.

Weerstand

Die groep is groeiende. Bij het Japanse publiek is de weerstand tegen kernenergie namelijk sterk gegroeid na de ramp. Maar daarmee heeft de overheid nog niet de sleutel in handen om kernenergie uit de energievoorziening van het land te bannen. Politici lijken nu wat terughoudend in hun uitlatingen over het onderwerp. Ze zijn bang om kiezers voor het hoofd te stoten. In een opiniepeiling afgelopen week zei bijna 50 procent van de Japanners voor de afschaffing van kernenergie te zijn voor 2030.

Maar een volledige overstap naar hernieuwbare energie is nog niet in zicht. De door de overheid ingestelde adviescommissie lijkt daar ook niet direct op aan te koersen. “Hernieuwbare energie wordt nu gezien als de weg vooruit. Maar de discussie daarover is nog niet gevoerd”, zegt energie-expert Takao Kashiwage. Kahsiwage wijst erop dat hernieuwbare energie, zoals zonne-energie en waterkrachtcentrales, nog met veel onzekerheden omgeven is. Deze vormen van energie zijn sterk afhankelijk van weeromstandigheden en publieke steun.

De energie-expert pleit ervoor om de optie van kernenergie open te houden. “Voor een belangrijke economie als Japan, is dat volgens mij belangrijk. Maar we moeten wel werken aan vermindering van het aandeel kernenergie in de energiemix.”

Lokale initiatieven

Er wordt wel al gewerkt aan de overstap naar ‘groene’  energie, op plaatselijk niveau vooral. In Oost-Izu bijvoorbeeld, aan de kust van de prefectuur Shizuoka, 200 kilometer ten westen van Tokio. Drie windmolens leveren daar al een derde van de energiebehoefte voor de 6.300 huishoudens. De energie wordt niet direct geleverd aan de gebruikers, maar eerst verkocht aan het Elektriciteitsbedrijf van Tokio. Met de inkomsten uit de windenergie, subsidieert de plaatselijke overheid zonnepanelen voor huishoudens. Oost-Izu wil ook geothermische energie ontwikkelen door gebruik te maken van warmwaterbronnen.

Bron: IPS

Zie ook:

OneWorld: Geen kernenergie, makkelijker gezegd dan gedaan