22 augustus 2012, Redactie

Pleidooi voor verbod op plastics in verzorgingsproducten

Plastic in tandpasta’s, shampoo of zeep. De meeste gebruikers hebben er geen weet van. Toch spoelen we samen circa 4,7 miljoen ton plastic door het afvoerputje naar de zee. Dat moet snel stoppen, vindt een groeiende club bezorgde maatschappelijke organisaties die zich verenigen in de campagne Beat the Micro Bead die deze week van start is gegaan. Doel is een verbod op plastics in verzorgingsproducten.

Video: Plastic Soup Foundation

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=voWTpAE9pqQ&feature=youtu.be[/youtube]

Per jaar komt naar schatting 4,7 miljoen ton plastic in zee terecht. Een deel hiervan bestaat uit microplastics of micro beads. Deze minuscule bolletjes plastic zitten in honderden gangbare verzorgingsproducten, waaronder shampoos, gezichtsverzorgers, tandpasta, lipbalsem en scheerschuim. Vaak worden microplastics op labels aangeduid als ‘polyethyleen’.

“De producenten die deze volstrekt onnodige afvalstroom creëren, want er zijn natuurlijk afbreekbare alternatieven voor handen, doen tot op heden alsof er niets aan de hand is”, zegt Maria Westerbos, voorzitter van de Plastic Soup Foundation. Onder aanvoering van actievoerder Captain Charles Moore, de Nederlandse Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee roepen de NGO’s bedrijven als Unilever, Hema, L’Oreal, Rituals, Yves Rocher, Johnson & Jonhson, Procter & Gamble en vele andere op om hier zo snel mogelijk mee te stoppen.

Via een petitie wil de kersverse Plastic Soup Community een grote hoeveelheid handtekeningen verzamelen. Hiermee hopen ze dat de Europese Unie bereid zal zijn om uit voorzorg in te stemmen met een verbod op de verkoop van producten met microplastics per 1 januari 2014.

Bron: Plastic Soup Foundation