09 augustus 2012, Gijs Herpers

9 Augustus: Dag van de inheemse volken. Of niet?…

-gastblogger-

Tibet, maar dan in Bangladesh. Verkrachtingen & moorden. Huizen die in brand staan & leeggeroofd worden. Mensen die van hun land verstoten worden. Zelfs een bomaanslag dit jaar. Als er iets gebeurd, is iedereen nerveus. Bang voor vrienden en familie want niemand is meer veilig. Iedereen blijft binnen, samen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m8mhw3GX0fc[/youtube]

De inheemse stammen in de Chittagong Hill Tracts (CHT) van Bangladesh worden al jaren onderdrukt. In een overbevolkt Bangladesh lijkt dit gebied leeg en als gevolg daarvan zijn in de jaren zeventig en tachtig een heleboel Bengalen, de etnische meerderheid in Bangladesh, naar de CHT getrokken, gestimuleerd door de overheid. Met bescherming van politie en leger namen zij de beste landbouwgrond in beslag. Grond die bijzonder waardevol is, een groot gedeelte van de heuvels is namelijk niet geschikt voor landbouw. Genegeerd door de overheid heeft de lokale bevolking zich jarenlang gewapend verzet tegen de aanwezigheid van kolonisten leger. In 1997 is er uiteindelijk een vredesakkoord getekend maar de implementatie hiervan is tot nu toe teleurstellend (rapportage van de VN & een rapportage over de invloed van het leger). De prachtige documentaire hieronder vertelt het hele verhaal.

In juni is de grondwet aangepast en is opgenomen dat alle mensen in Bangladesh, Bengalen zijn. Een issue omdat verschillen in taal, kleding, cultuur, etc. niet worden erkend. Er is een golf van protest geweest, maar tot nu toe heeft het niets opgeleverd. In de weken voor de “Dag van de inheemse volken” is er opnieuw ophef ontstaan rondom dit standpunt van de regering. De regering ontkend het bestaan van deze groepen en heeft opgedragen aan ambtenaren en gekozen politici om niet deel te nemen aan activiteiten en te verklaren dat er geen inheemse bevolkingsgroepen zijn in Bangladesh. Gelukkig gaat niet iedereen hier mee akkoord en zijn er ook ministers die opkomen voor de belangen van deze groep.

Maar het laat vooral zien dat er nog een lange weg te gaan is voor de inheemse bevolking in Bangladesh. Drie miljoen mensen vechten nog steeds voor hun eigen cultuur, hun eigen taal. Vechten voor erkenning als inheemse bevolkingsgroep en de bijbehorende rechten. Iets dat volgens de VN verklaring over de rechten van inheemse volken, helemaal geen gevecht zou moeten zijn. Elke groep met een eigen identiteit heeft het recht zich als inheemse groep aan te duiden. Dus hoewel er vandaag volop georganiseerd word, is er weinig te merken van een viering van diversiteit. De vele demonstraties en discussies vandaag zullen vooral in het teken staan van de strijd die mensen hier moeten leveren, al vele decennia lang, om een normaal leven te leiden.

Meer video’s over dit onderwerp op Youtube:
Deel 2, 3, 4, 5, 6 & 7.

Mocht je een paar minuten over hebben op de Dag van de inheemse volken: Survival International heeft voorbeeld brieven (en meer informatie) om te sturen naar de regering van Bangladesh, de Tweede Kamer en het Europees Parlement.