06 augustus 2012, Redactie

Surinaamse belastingdienst legt Raymann duimschroeven aan

Caberetier Jörgen Raymann is woest over een belastingaanslag van de Surinaamse belastingdienst. De podiumkunstenaar zamelt, onder meer, met benefietoptredens geld in voor goede doelen in zijn geboorteland Suriname. Tot zijn grote verbijstering loopt de Belastingdienst met een groot deel van de buit weg.

Met zijn PIET-fonds heeft Jörgen Raymann sinds 2003 minimaal 300.000 euro binnengehaald voor goede doelen in Suriname. Voor het Parelhuis, een tehuis voor met HIV besmette kinderen, zamelde het fonds  80.000 euro aan gelden in. Voor de renovatie van de Volksmuziekschool (VMS) opnieuw 80.000 euro.

Afgelopen maand organiseerde Raymann een zestal benefietvoorstellingen van zijn show ‘Frede’. Daarop werden hij en zijn PIET-fonds geconfronteerd met de Surinaamse belastingdienst. Omdat het om een sociaal project gaat, werd door Raymann’s organisatie vooraf kwijtschelding van belastingafdrachten gevraagd. Nieuwe belastingregels voorzien echter niet in een dergelijke regeling voor goede doelen. En dus moest door Raymanns liefdadigheidsorganisatie vooraf 25 procent van de kaartverkoop aan vermakelijkheids- en artiestenbelasting worden betaald. Voordat hij ook maar één show had gedaan, droeg Raymann circa 22.000 Amerikaanse dollar (circa 18.000 euro) aan belastingen af.

Raymann en de stichting hebben het er niet bij laten zitten. Ze hebben geprobeerd verhaal te halen bij de directeur der Belastingen en de nieuwbakken minister van Financiën, Adeline Wijnerman. Maar dat mocht allemaal niet baten.

Bron: OneWorld.nl