20 juli 2012, Redactie

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid saneert banen weg

“De wereld verandert en Cordaid verandert mee”, zo kondigt Cordaid-directeur Grotenhuis de ingrijpende sanering van zijn organisatie aan. Bij de ontwikkelingsorganisatie verdwijnen volgend jaar naar schatting tussen de 25 en 50 banen. Er werken nu 243 mensen bij Cordaid.


De reorganisatie van Cordaid is eind 2011 al aangekondigd. Het reorganisatietraject wordt in 2013 afgerond. Met ingang van volgend jaar worden de huidige programma’s ondergebracht in
acht business units. Die zijn actief op gebieden als gezondheid, noodhulp, microkrediet, grondstoffen en vrouwenrechten. Elk van de units wordt verantwoordelijk voor de eigen winst- en verliesrekening. “Cordaid wordt met haar business units een sociale onderneming”, zegt algemeen directeur René Grotenhuis. “We blijven een maatschappelijke organisatie zonder financieel winstoogmerk, maar gaan voor sociaal rendement. En dan gaat het altijd om verbeteringen voor de lokale gemeenschappen in de landen waar we werken.”

Grotenhuis: “Het is een ingrijpend proces. Maar het is nodig om traditionele ontwikkelingssamenwerking te vernieuwen tot slagvaardige, ondernemende internationale samenwerking.