04 juli 2012, Redactie

Privéleven gebruikers op straat door ‘slimme energiemeters’

Zogenaamde ‘Slimme energiemeters’ maken het mogelijk om het hele privéleven van de gebruikers tot in detail te analyseren. Zelfs eetgewoontes en de televisieprogramma’s die in het huishouden worden bekeken zijn geen geheim meer. Dat blijkt uit onderzoek van de European Data Protection Supervisor (EDPS).

Volgens de Europese privacywaakhond kan de nieuwe technologie, die de komende jaren in elk Europees huishouden wordt geplaatst, worden gebruikt om een groot aantal privacygevoelige activiteiten in kaart te brengen.

Nauwkeurig
Door de zeer nauwkeurige meting van energieverbruik kan bijvoorbeeld worden vastgesteld wanneer de bewoners op vakantie zijn. Maar ook kan gemeten worden of er gespecialiseerde medische apparatuur wordt gebruikt en of er regelmatig een babyfoon is aangesloten. Op dezelfde wijze kan aan het energieverbruik worden afgelezen wanneer de koelkast wordt geopend, wanneer er iemand onder de douche gaat en hoe de vrije tijd wordt doorgebracht met bijvoorbeeld televisie of spelcomputers.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat, als de informatie nauwkeurig wordt geanalyseerd, de energiebedrijven via het slimme meters kunnen zien welke televisieprogramma’s hun klanten kijken. Tijdens een eerder dit jaar georganiseerd hackerscongres in Berlijn vertelden twee hackers over hun onderzoek naar de via smart meters verzamelde informatie. Ze konden onder meer precies meten wie welke programma’s op televisie bekeek door het verbruik van het beeldscherm en daarmee de helderheid van het beeld te meten. Slimme meters meten namelijk elke twee seconden. Een dergelijke meetfrequentie is volgens de hackers veel te hoog om nog van waarde te zijn bij het besparen van energie.

Reclame

De meters zouden dus mogelijk ook zijn gemaakt om veel meer informatie te verzamelen dan alleen energieverbruik. Privacygevoelige gegevens zijn vaak veel geld waard voor marketeers en hun klanten. Vaak zijn dat grote ondernemingen die informatie kopen om potentiële klanten gericht te kunnen benaderen met reclame.

Dat privacygevoelige gegevens lang niet altijd in goede handen zijn bij bedrijven, blijkt onder meer uit de boete die netwerkbeheerder Liander vorige week opgelegd kreeg. Het bedrijf moet een boete van 3,3 miljoen euro betalen omdat het de gegevens van zijn klanten niet voldoende heeft beschermd.

Voordelen

Liander heeft in Noord Holland het monopolie op het beheer van de energienetwerken. Dankzij de nieuwe digitale meters hoeft het bedrijf nooit meer medewerkers langs de deur te sturen om de meterstanden op te nemen. Voor bewoners zouden de meters ook voordelen hebben. Het zou, volgens de aanbieder, energiebesparing makkelijker maken.

Het is in Nederland nog niet verplicht om een slimme meter te accepteren. Klanten van Liander kunnen de netwerkbeheerder via een formulier laten weten dat ze geen slimme meter geplaatst willen hebben. Meer informatie daarover is te vinden op de website van Liander.

Bron: TROS Radar