04 juli 2012, Redactie

Palmolie is hit onder beleggers

De succesvolle beursgang van de Maleisische plantageholding Felda Global Ventures Holdings afgelopen donderdag maakt pijnlijk duidelijk hoezeer de vraag naar palmolie groeit. De productie van palmolie is tevens oorzaak van massale kap van natuurgebieden en daarmee gepaard gaande sociale misstanden.
Palmolie is een hit onder investeerders. Aziatische beleggers liepen afgelopen donderdag storm om aandelen te kopen van Felda Global Ventures Holdings. Het Maleisische bedrijf is, na de lokale rivaal Sime Darby en het Singaporaanse Golden Agri de derde grootste plantageholding ter wereld.

De beurskoersen van Aziatische plantageholdings als Felda, maar ook van het Belgische Sipef, bewijzen al jaren dat palmolie in de lift zit. Door de snel groeiende lokale bevolking stijgt in Azië de vraag naar palmolie voor de voedselbereiding sterk. Bovendien wordt palmolie ook veelvuldig gebruikt in industriële toepassingen, bijvoorbeeld bij de productie van koekjes of margarine, of bij cosmetica zoals de Dove-zepen van Unilever.

Palmolie is ook onderwerp van fel debat onder milieu- en ontwikkelingsorganisaties. Organisaties als het Wereld Natuurfonds (WNF) en het Nederlandse Solidaridad ijveren, naar eigen zeggen, voor verduurzaming van de productie van palmolie. Ze krijgen echter veel kritiek op de vergaande compromissen die ze sluiten met grote producenten van palmolie. Criticasters van, onder meer, organisaties als Greenpeace spreken in dit verband van ‘greenwashing’ ofwel het onterecht duurzaamheid voorwenden. De kritiek geldt bovendien ook voor andere gelijksoortige projecten, onder meer in sojaproductie, waar WNF en Solidaridad zich aan verbinden.

Felda sloot de eerste beursdag in Kuala Lumpur op 5,30 ringgit. Particuliere beleggers, die aan 4,45 ringgit konden intekenen, boeken zo meteen 19 procent winst. Grote beleggers tekenden aan 4,55 ringgit per aandeel in en strijken na dag 1 dus 16 procent winst op. De uitgifte van aandelen was wel sterk beperkt tot de eigen markt. Ongeveer 90 procent van de aandelen is in Maleisische handen gebleven.

Zie ook:

De Tijd: Maleisische Sipef start beter dan Facebook