29 juni 2012, Redactie

Greenwash Award voor verantwoorde soja WNF

Op zaterdag 23 juni is in Brussel de eerste Greenwash Award uitgereikt van de Belgische milieuorganisatie Climaxi. De prijs is bedoeld voor bedrijven of organisaties die zich een stuk groener voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. De prijs is gegaan naar Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) dat pleit voor het voeren van varkens met de omstreden ‘verantwoorde soja’, waar ook het Wereld Natuurfonds (WNF) haar naam aan verbindt.

‘Verantwoorde soja’ is een begrip dat is geintroduceerd door een samenwerkingsverband van agrarische industriëlen als Monsanto en Unilever en natuur- en ontwikkelingsorganisaties, waaronder het Nederlandse Solidaridad en het Wereld Natuurfonds. Het samenwerkingsverband, de Round Table on Responsible Soy (RTRS), ijvert, naar eigen zeggen, voor verduurzaming van productieketens in de soja.

Compromissen

Het initiatief is echter al lang omstreden omdat het volgens criticasters de betrokken milieu- en ontwikkelingsorganisaties veel teveel compromissen sluiten met hun industriële partners binnen RTRS. Voor de productie van de soja worden, vooral in Zuid-Amerika, kostbare natuurgebieden verwoest, mensen uit hun leefgebieden verjaagd en grote hoeveelheden giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt, zo stelt onder meer milieuorganisatie Climaxi.

Documentaire

De ‘Greenwash Award’ is uitgereikt tijdens het “Big Greenwash Circus”, een conferentie over greenwashing die opgezet werd door Climaxi. Daar was ook een woordvoerder van het WNF om het standpunt van zijn organisatie te verdedigen.

Vooral in Duitsland ligt het WNF zwaar onder vuur nadat de Duitse documentairemaker Wilfried Huismann vorig jaar de documentairefilm ‘Der Pakt mit dem Panda’ uitbracht en een ‘zwartboek’ publiceerde over het WNF. Het WNF diende veertien aanklachten in tegen de schrijver van het boek en zet boekhandelaren onder druk om het boek uit de handel te halen.

Zie ook:

CEO: ‘Responsible soy’ nominated for Greenwash award

Der Spiegel: WWF Helps Industry More than Environment

Frankfurter Algemeine: „Der WWF ist schizophren“

Sueddeutsche Zeitung: Umweltstiftung WWF in der Kritik.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung: Druck auf Buchhändler

Die Welt: Die Macht hinter dem Panda

Zeitpunkt: Kampf dem grünen Wischiwaschi

Stern: WWF kämpft gegen kritisches Buch

TAZ: WWF-kritisches Buch aus dem Sortiment genommen

Knack.be: VLAM weigert prijs

Guardian: A pact with the devil?