03 juni 2012, Redactie

Wereldnatuurfonds voert kruistocht tegen kritisch boek

Het Wereld Natuurfonds (WNF) probeert de verkoop van een kritisch boek over haar organisatie te stoppen. Meerdere Duitse boekhandelaren hebben het boek van journalist Wilfried Huismann al uit de schappen gehaald. Het WNF zegt zich teweer te stellen tegen valse aantijgingen.


Het WNF heeft bij de rechter nog geen gelijk kunnen halen in de aanklachten die ze tegen het boek in stelling heeft gebracht. Toch zijn al verschillende boekhandels, waaronder de online boekhandel Amazon, gezwicht voor dreigementen van de natuurorganisatie met ‘juridische stappen’.

Het draait allemaal om het boek ‘Zwartboek WWF’ van de Duitse journalist Wilfried Huismann. De auteur beschrijft onder meer hoe het WNF betrokken zou zijn bij grootschalige boskap door agrarische grootindustriĆ«len en illegale landonteigening van kleine boeren. Huismann maakte ook een documentaire over zijn bevindingen.

Vorig jaar zijn in Nederland nog kamervragen gesteld door de Partij van de Dieren over grootschalige subsidies van het ministerie van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking aan onder meer ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. De in Utrecht gevestigde ontwikkelingsorganisatie werkt, naar eigen zeggen, samen met het WNF in de RTRS aan verduurzaming van soja. Het ministerie stelde vorig jaar meer dan 100 miljoen euro ter beschikking voor verdere uitrol van dergelijke projecten in de agrarische sector en de veeteelt.

Bron: Frankfurter Algemeine

Zie ook:

Wereldburgers.TV: Dossier Soja