29 mei 2012, Redactie

Kankerfonds verliest keurmerk CBF

Kankerfonds verliest mogelijk keurmerk

De Nederlandse afdeling van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF-NL) dreigt het CBF-keurmerk van goededoelenwaakhond Centraal Bureau Fondsenwerving kwijt te raken. Dat meldt het CBF.

Het fonds werd in april dit jaar door onderzoeksjournalisten van het radioprogramma Argos er onder meer van verdacht geld van donateurs niet te gebruiken voor de bestemde doelen, waaronder kankeronderzoek. Argos sprak met verschillende klokkenluiders uit de organisatie.

Fondsenwerving

Argos vond aanwijzingen dat het  Wereld Kanker Onderzoeksfonds slechts een klein percentage van de donaties die het ontvangt aan wetenschappelijk kankeronderzoek zou besteden. Het fonds opereert in verschillende landen en haalt in Nederland jaarlijks zo’n zes miljoen euro op. Een groot deel van dit geld gaat op aan voorlichting, zo zou blijken uit gegevens die Argos presenteert. Volgens de programmamakers zou het bij die voorlichting feitelijk gaan om fondsenwerving. Dat mag niet volgens de regels van het CBF.

De goededoelenwaakhond lijdt door de affaire behoorlijk gezichtsverlies. Het CBF refereert in het persbericht over de kwestie, niet aan het onderzoek van Argos en de pijnlijke vragen die daarin zijn gesteld aan CBF-directeur Adri Kemps. Het Wereld Kanker Onderzoeksfonds zou volgens het CBF ‘niet langer voldoen aan de vernieuwde en verzwaarde eisen van het regelement van het CBF-keur.’ Argos wil eind dit jaar meer aandacht besteden aan de werking en doelmatigheid van goededoelenkeurmerken.

Voorlichting of fondsenwerving

CBF-directeur Adri Kemps wijst in de uitzending van Argos erop dat het CBF niet zelf boeken controleert: “dat doen de eigen accountants van de goede doelen.” Kemps geeft toe dat het ‘moeilijk aan te geven is’ of een voorlichtingsactiviteit als voorlichting of als fondsenwerving in de boeken opgenomen moet worden.

Argos sprak met vijf voormalige medewerkers van het Wereld kanker Fonds. Vier van hen hadden een managementfunctie. Ze uiten forse beschuldigingen. Woordvoerster Nadia Ameyah van de Nederlandse afdeling van het Wereld Kanker Fonds spreekt de beschuldigingen die in de Argos uitzending zijn geuit tegen, voor zover die de Nederlandse organisatie betreffen. De organisatie gaat ook in beroep tegen de beslissing van het CBF om het keurmerk in te trekken.

Zie ook:

Argos: Zelfverrijking door fondsenwerving kankeronderzoek?

Wereld Kanker Fonds: WKF Facts and Figures (nov. 2008)

CBF: registratie Wereld Kanker Fonds