25 mei 2012, Redactie

‘Verantwoorde’ soja is misleidend

Het begrip ‘verantwoorde soja’ is misleidend voor de consument. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en ontwikkelingsorganisatie Solidaridad wekken ten onrechte de indruk dat ‘verantwoorde soja’ minder slecht is voor mens en milieu dan andere soja. Dat stellen drie milieu-organisaties in een onderzoeksrapport over soja met het zogenaamde RTRS-label van de Round Table on Responsible Soy.

In het rapport van de organisaties GM Freeze, Friends of the Earth en Corporate Europe Observatory halen de auteurs de stelling onderuit dat soja met het RTRS-label voordelen biedt voor mens of milieu: “Ontbossing wordt niet tegengegaan en pesticide gebruik wordt niet verminderd. Kleine liefdadigheidsprojecten worden aangevoerd als bewijs van ‘goede relaties met de gemeenschap’, terwijl er tegelijkertijd giftige bestrijdingsmiddelen gespoten worden tot op slechts 30 meter van woningen”, aldus de onderzoekers.

Het RTRS (Round Table on Responsable Soy) is een certificeringssysteem waarin Milieu- en ontwikkelingsorganisaties samen met multinationals streven naar import van 100% ‘verantwoorde’ soja in 2015. Multinationals als Monsanto en Cargill en de Nederlandse bedrijven Unilever, Ahold en Friesland Campina zijn aangesloten bij het initiatief. Opmerkelijk is echter vooral de actieve steun die het omstreden initiatief krijgt van het WNF en Solidaridad. Afgelopen jaar kreeg Solidaridad nog ruim dertig miljoen van het ministerie van buitenlandse zaken (en ontwikkelingssamenwerking) voor het soja-overleg en de verdere uitrol van soortgelijke initiatieven in de agrarische sector.

Gisteren werd de jaarlijkse RTRS-conferentie in Londen afgesloten.

Bron: GM Freeze

Zie ook:

Wereldburgers.TV: Dossier soja