18 april 2012, Redactie

KWF Kankerbestrijding heeft sterkste imago

KWF Kankerbestrijding heeft het sterkste imago van alle goede doelen. Dat blijkt uit onderzoek van Hendrik Beerde Brand Consultancy onder 3000 Nederlanders. De CliniClowns en het Rode Kruis staan op respectievelijk de tweede en derde plaats. Het onderzoek zegt niets over transparantie of de effectiviteit van de organisaties.

De populariteit van de goede doelen wordt elke twee jaar onderzocht. Bij het vorige onderzoek stond de Kankerbestrijding ook al op de eerste plek. Onder jongeren is het Wereld Natuur Fonds het favoriete goede doel.

Meer geld opgehaald

Over de hele linie worden goede doelen populairder, concluderen de onderzoekers. Daardoor halen goede doelen meer geld op. Zo kreeg Red een Kind maar liefst 77 procent meer geld binnen en ook het Nationaal MS Fonds zag de inkomsten met 39 procent stijgen.

Directiesalarissen

Opmerkelijk is dat de twee van de drie hoogst scorende organisaties in het verleden herhaaldelijk in opspraak zijn geweest vanwege hoge directiesalarissen of dure afvloeiingsregelingen voor directieleden. Salarissen bij goede doelen blijken steeds opnieuw een ‘hot issue’ bij het Nederlandse publiek. Dure directieleden leiden tot publieke verontwaardiging.

Rode Kruis directeur Cees Breederveld behoort tot de best betaalde directeuren in de goededoelensector. Hij verdiende in 2009 bruto 141.828 euro. Dat salaris was voor de SP in 2010 aanleiding voor kamervragen. De SP wilde organisaties, waaronder het Rode Kruis, met dure directieleden uitsluiten van subsidie.

Nieuwe cijfers

Ton Hanselaar, directeur van KWF Kankerbestrijding, verdiende in hetzelfde jaar bijna 180.000 euro. Volgens de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) zou dat in 2010 nog slechts 154.000 euro zijn. De VFI publiceert sinds kort eigen cijfers van directiesalarissen bij goede doelen. De vereniging reageert daarmee op de aanhoudende ophef rond de directiesalarissen. Breederveld verdiende volgens de VFI-cijfers in 2010 142.000 euro. Clini Clowns directeur Hans Geels moest volgens de VFI in 2010 genoegen nemen met een slordige 87.000 euro.

De Top 10 goede doelen met sterk imago:

1. KWF Kankerbestrijding
2. CliniClowns
3. Het Nederlandse Rode Kruis
4. Wereld Natuur Fonds
5. KiKa
6. Ronald McDonald Kinderfonds
7. Nederlandse Hartstichting
8. Dierenbescherming
9. UNICEF
10. Artsen zonder Grenzen

Zie ook:

Wereldburgers.TV: Dossier ‘salarissen goede doelen