06 april 2012, Redactie

Eieren kiezen: gezond of diervriendelijk?

Voor de kip zou u biologische eieren moeten kopen, maar Omega3-eieren zijn het meest gezond. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond (Gezondgids april/mei 2012). Wie bewust eieren koopt, kan eigenlijk twee keuzes maken, voor het meest diervriendelijke ei of voor het meest gezonde ei.

De geteste Omega3-eieren van Van Beek, te koop bij Albert Heijn, Jumbo en Coöp,  zijn weliswaar het meest gezond, maar ze zijn niet het meest diervriendelijk. De Omega 3 eieren worden gelegd door kippen die vrij buiten lopen en voer krijgen dat verrijkt is met plantaardige ingrediënten, gebaseerd op lijnzaad. Ze hebben veel ruimte en scoren daarom redelijk goed op dierenwelzijn, maar moeten het op dat punt toch nog afleggen tegen de biologische eieren.

Biologische kip het gelukkigst

Biologische kippen hebben namelijk het meeste ruimte. Ze kunnen een stofbad nemen en krijgen biologisch voer. Dat zou leiden tot een natuurlijker gedrag en minder stress. Genetisch gemodificeerd voer is bovendien uit den boze in de biologische dierhouderij.

Kiezen voor welzijn

De keuze voor een eiersoort laten bepalen door dierenwelzijn van de kippen is niet onlogisch. Op de gezondheidsaspecten verschillend de eieren namelijk niet heel erg veel van elkaar. Alleen de Omega3-eieren laten op dat punt een significant verschil zien met de andere geteste eieren. Ze bevatten minder slecht vet en meer gezond vet dan andere eieren. Toch is het niet raadzaam er een eitje meer van te eten, zo laat de Consumentenbond stellig weten. De positieve effecten van de gezonde voedingsstoffen in Omega3-eieren wegen niet op tegen de nadelige effecten van de extra cholesterol die de eierliefhebber binnenkrijgt door een eitje extra te tikken.

De consumentenbond onderzocht in totaal 17 veel verkochte soorten eieren. De test heeft betrekking op vetzuursamenstelling, cholesterolgehalte en dierenwelzijn.

Zie ook:

Consumentenbond: Scharrelei even gezond als biologisch ei

Bionext: Biologische eieren óók als beste getest