01 maart 2012, Redactie

Ontwikkelingslanden niet veel corrupter dan Nederland

“Landen als Zambia, Colombia en Indonesië zijn niet veel corrupter dan Nederland.” Dat zegt corruptiedeskundige Michel van Hulten van de Saxion School of Governance & Law in Enschede Van Hulten spreekt op 14 maart op de Universiteit van Leiden over hoe corruptie een sleutelrol speelt in de totstandkoming van de huidige financiële crisis.

“Overal en altijd waar mensen macht uitoefenen is nog steeds een deel van die macht te koop voor particuliere doeleinden”, aldus Van Hulten. ” In het corruptieveld zijn de grote boeven de mensen die u ontmoet op de Nieuwjaarsreceptie van B&W of die misschien het Concertgebouw overeind houden met hun private donaties.”

Verborgen economie

Ontwikkelingslanden zijn volgens de onderzoeker, voormalig PPR-kamerlid en staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat, doorgaans niet veel corrupter dan Westerse landen. Sterker nog, hij is van mening dat de economieën van landen als Griekenland en Italië niet eens meer zouden bestaan als ze niet overeind werden gehouden door een ‘verborgen economie’ waarin zwart geld regeert.

“Ook ons land heeft een ‘ondergedoken’ economie”, aldus Van Hulten. “Die beslaat ongeveer tien procent van onze totale economie. Dat verborgen geld is potentieel de bron waaruit corrupte betalingen kunnen worden gedaan zonder opgemerkt te worden.” Hij verwijst naar het voorbeeld van Philips dat miljoenen uitbetaalde aan ziekenhuisdirecteuren in Polen om daar dure elektronica te kunnen afzetten.

Liefdadigheid

Een niet onbelangrijke rol in dat systeem is, volgens Van Hulten, weggelegd voor liefdadigheid: “Aan zwart geld heb je immers weinig als je het niet in de bovenwereld afzet. Daar win je er vertrouwen mee en kun je het witwassen.” De Belastingdienst werkt bovendien mee, legt Van Hulten uit: “Van elke 10.000 die je geeft, krijg je van de belastingdienst 52% terug als fiscale tegemoetkoming. Dat is dan mooi ‘wit’ geld geworden.”

Bron: Studium Generale (UvL)