10 februari 2012, Redactie

Verdachten moord op indianen aangeklaagd

In Brazilië is een doorbraak in de zaak tegen zes mannen die ervan worden verdacht in 2009 twee Guarani-indianen te hebben vermoord. Dat zou zijn gebeurd in een geschil over land. De zes verdachten zijn nu officieel aangeklaagd voor de moorden. Dat meldt Survival International, een internationale belangenorganisatie van inheemse volken.

Genivaldo Verá en Rolindo Verá waren slachtoffers van een gewapende aanval. Die vond plaats nadat hun Y’poi gemeenschap had geprobeerd om hun voorouderlijke land terug te winnen van de veeboeren.
Het Braziliaanse openbaar ministerie heeft aangekondigd dat er zich onder de aangeklaagden een aantal veeboeren en politici bevinden. Ze zullen o.a. worden aangeklaagd wegens moord, het verbergen van een lijk, het gebruik van een vuurwapen en het mishandelen van een bejaarde.

Een van de mannen tegen wie een onderzoek is ingesteld, de veeboer Firmino Escobar, heeft in 2010 de Guarani van de Y’poi gemeenschap een tijdlang in gijzeling gehouden. De gemeenschap werd omsingeld en de aanvoer van vers voedsel en medicijnen werd afgesneden.

De veeboer weigerde een veldwerker, die namens Survival International poolshoogte ging nemen, de toegang tot het gebied en ontkende de aanwezigheid van de Indianen op het land. Het gesprek is vastgelegd in een heimelijk gemaakte geluidsopname. Het Braziliaanse openbaar ministerie overweegt om een onderzoek in te stellen tegen andere mensen die mogelijk betrokken zijn bij de fatale aanval in 2009.

Guarani-gemeenschappen hebben regelmatig te maken met aanvallen van gewapende huurlingen die de veeboeren inzetten om hen van hun land te verjagen, maar de daders worden uiterst zelden aangehouden.

Bron: Survival International