08 februari 2012, Redactie

Kabinet geheimzinnig over online privacyschendingen politie

Het kabinet wil niet zeggen hoe vaak informatie van social media-gebruikers is opgevraagd. GroenLinks heeft daar om verzocht. Het kabinet komt tegemoet aan een geheimhoudingsverzoek van de politie.  Ook over de rechtmatigheid van de informatievorderingen wil het kabinet niets zeggen.

Kamerlid Arjan El Fassed heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie gevraagd hoe vaak gegevens van gebruikers op sociale netwerken in onderzoeken zijn opgevraagd. Volgens staatssecretaris Teeven hebben de korpschef van het KLPD en een hoge functionaris van het Openbaar Ministerie gevraagd om die gegevens niet over te dragen.

Het kabinet wil ook niet nader specificeren in hoeveel gevallen de persoon over wie gegevens werden opgevraagd ook daadwerkelijk verdachte is geweest en of het informatieverzoek achteraf rechtmatig is gebleken. Die informatie wordt namelijk niet geregistreerd, stelt Teeven. Algemene informatie over opvragingen worden wel vrijgegeven, voegt hij toe.

El Fassed vraagt zich af waarom de gedetailleerde informatie niet wordt vrijgegeven. “Ik weet niet wat de staatssecretaris te verbergen heeft”, aldus het Kamerlid tegenover  de redactie van Tweakers.net. “Ik zie niet in hoe statistische gegevens de strafrechtspleging kunnen hinderen.” Volgens El Fassed bestaat het gevaar dat gegevens van sociale media-gebruikers vaker worden aangeboord dan gedacht, zonder dat gebruikers dat weten. “Nederland is al de analoge aftapkampioen. Internetgebruikers moeten weten welke rechtsbescherming ze hebben”, meent hij.

Bron: Tweakers.net