06 februari 2012, Redactie

Documentaire belicht ‘donkere kant’ van windenergie

“Het is geen groene energie, het is graaizucht”, zegt een van de geïnterviewden in de documentaire Windfall van Laura Israel. Windfall brengt een kleine landelijke gemeenschap in beeld die wordt verscheurd door de komst van een windmolenpark. De film beleefde deze week in new York haar première op het grote doek.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=87TGW9eLAtU&feature=player_embedded[/youtube]

Windmolens zijn duurzaam, ze verbranden geen olie, vervuilen geen lucht en -belangrijker nog- ze reduceren de afhankelijkheid van de Verenigde Staten van buitenlandse olie. Dat is wat de bewoners van Meredith in de staat New York te horen kregen toen een projectontwikkelaar ze het idee voorlegde om de noodlijdende boerengemeenschap te verrijken met een windmolenpark. Veertig industriele windmolens moesten het dorp uit de economische teloorgang redden. Maar al spoedig kwamen de bewoners in aanraking met de keerzijde van een windmolenpark in de achtertuin.