01 februari 2012, Nellie Werner (Survival International)

Opzienbarende foto’s van ongecontacteerde Indianen

Deze nieuwe foto’s uit Peru zijn de meest gedetailleerde waarnemingen van ongecontacteerde Indianen die ooit op beeld zijn vastgelegd. © Survival

Meest gedetailleerde waarnemingen van ongecontacteerde Indianen die ooit op beeld zijn vastgelegd. © Survival

Survival International geeft, precies een jaar na het publiceren van spectaculaire foto’s vanuit het luchtruim boven Brazilië, opnieuw zeer bijzondere close-up foto’s vrij van een ongecontacteerde indianenstam. De nieuwe foto’s, die in Zuidoost Peru zijn gemaakt, tonen een familiegroep van de Mashco-Piro-indianenstam.

Al jaren is bekend dat in het Peruaanse Manú National Park Mashco-Piro-indianen leven. De laatste maanden zijn er een reeks waarnemingen geweest van deze van de buitenwereld geïsoleerd levende stam. Volgens deskundigen worden de Indianen uit hun oorspronkelijke leefgebieden verdreven door de illegale houtkap in en rondom het National Park en de laagovervliegende helikopters van nabijgelegen olie- en gaswinningprojecten.

De Mashco-Piro-stam is een van de ongeveer 100 stammen in de wereld die geen contact hebben met de buitenwereld.

Precies een jaar geleden publiceerde Survival foto’s van een bloeiende gemeenschap van ongecontacteerde Indianen in Brazilië, die wereldwijde aandacht kregen.

Deze nieuwe foto’s uit Peru zijn de meest gedetailleerde waarnemingen van ongecontacteerde Indianen die ooit op beeld zijn vastgelegd.

Ongecontacteerde Mascho-Piro-indianen in Peru. © Survival

Ongecontacteerde Mascho-Piro-indianen in Peru. © Survival

Een recent incident waarbij een inheemse Matsigenka-man werd gedood, wijst echter opnieuw op de risico’s die kleven aan het contact leggen met geïsoleerd levende stammen.

Nicolás “Shaco” Flores werd om het leven gebracht door een pijl van een ongecontacteerde Indiaan vlakbij het Manú National Park. Al meer dan 20 jaar liet hij voedsel en geschenken achter voor een kleine groep Mashco-Piro-indianen in de buurt van zijn dorp.

De antropoloog Glenn Shepard, die een vriend was van het slachtoffer, schreef in zijn blog en in Anthropology News: “De dood van Shaco is bijzonder tragisch – hij was een vriendelijke en dappere man die bovendien goed geïnformeerd was. Hij was ervan overtuigd dat hij de Mashco-Piro een dienst bewees. Met dit tragische voorval hebben de Mashco-Piro echter opnieuw hun eenduidige wens te kennen gegeven om met rust gelaten te worden.”

Nicolás “Shaco” Flores werd gedood door een ongecontacteerde stam in Peru nadat hij contact met hen probeerde te maken. © Survival

Nicolás “Shaco” Flores werd gedood door een ongecontacteerde stam in Peru nadat hij contact met hen probeerde te maken. © Survival

Beatriz Huertas, een Peruaanse deskundige op het gebied van ongecontacteerde stammen, gaf Survival te kennen dat dit een ‘ongebruikelijke, complexe en uitzonderlijk delicate’ zaak betrof. ‘Contact kan ieder moment plaatsvinden’, aldus Huertas. ‘We moeten voorzorgsmaatregelen implementeren en met de plaatselijke autoriteiten een ‘rampenplan’ opstellen om herhalingen te voorkomen’.

Vorig jaar liet Survival International het Peruaanse Ministerie voor Beschermde Gebieden (SERNANP) weten zeer bezorgd te zijn na het opduiken van een video waarop te zien is hoe toeristen op een rivieroever kleding achterlaten voor de Indianen.

Het gebied werd daarop afgesloten voor toeristen en de plaatselijke bewoners ontvingen een dringende waarschuwing.

Velen zijn van mening dat de Indianen uit hun oorspronkelijke leefgebieden worden verdreven door illegale houtkap. © Survival

Velen zijn van mening dat de Indianen uit hun oorspronkelijke leefgebieden worden verdreven door illegale houtkap. © Survival

INDEPA, het Peruaanse overheidsdepartement voor Inheemse Zaken, is van plan om in het zeer afgelegen gebied een wachtpost en een communicatienetwerk op te zetten, om zowel de plaatselijke bevolking als de ongecontacteerde Indianen te beschermen.

Survival-directeur Stephen Corry gaf vandaag de volgende verklaring: “We zijn nu een jaar verder, en opnieuw hebben we foto’s die op een spectaculaire wijze het bestaan aantonen van stammen die geheel afgezonderd leven van de buitenwereld. Het is onaanvaardbaar als regeringen, bedrijven en antropologen dit nog steeds ontkennen. Het eerste contact met een geïsoleerde stam is altijd riskant en vaak zelfs dodelijk – zowel voor de stam als voor degenen die met hen in contact willen komen. De Indianen hebben te kennen gegeven dat ze met rust gelaten willen worden. En dat moeten we respecteren.”