01 februari 2012, Redactie

Nieuw privacybeleid Google lijkt op ‘Big Brother’

‘Straks weet Google meer van jou dan je vrouw’, schrijft techsite ZDnet over het samenvoegen van gebruikersdata door Google. Google wijzigt per 1 maart zijn privacybeleid waardoor de gegevens van een gebruiker op meerdere Google-diensten worden samengevoegd tot één superprofiel. ZDnet noemt het nieuwe privacybeleid ‘Big Brother-achtig’ en ze staat zeker niet alleen in haar kritiek.

Alle geregistreerde Google-gebruikers krijgen vanaf 1 maart nieuwe gebruikers- en privacyvoorwaarden. De zoekgigant combineert de data van een gebruiker op verschillende Google-diensten, zoals YouTube en Gmail, tot één profiel. Volgens Google kan door de samenvoeging betere dienstverlening worden geleverd. Het zou het aanbieden van meer persoonlijk gerichte advertenties en relevantere zoekresultaten mogelijk maken.

Advocaat en ICT-jurist Mark Jansen van Dirkzwager geeft tegenover Webwereld aan dat er veel mis is met de informatievoorziening van Google aan de gebruikers. Zo wordt volgens de jurist niet duidelijk gemaakt welke gegevens nu precies worden verzameld van alle Google-diensten: “Er wordt een gigantisch profiel opgebouwd. Veel gebruikers zijn zich er niet bewust van dat betekent voor hun privacy.”

Vooral consumenten met een Android-smartphone worden gedupeerd door het nieuwe privacybeleid van Google. Voor Android-apparaten is een Google-account namelijk verplicht. Wanneer men niet instemt met de nieuwe privacy instellingen kan deze niet langer gebruik maken van essentiële diensten.

Google Nederland reageert tegenover Webwereld dat er slechts een erg beperkt deel informatie van de smartphone in verband wordt gebracht met de Google account. “Als je een Android toestel hebt, dan kan je inloggen op Google Dashboard om te zien welke informatie we hebben van je telefoon. Dat is standaardinformatie zoals het ID-nummer en telefoonnummer van het toestel en de datum dat de telefoon is geactiveerd.”

Google zou in aanvaring kunnen komen met Europese privacywetgeving. Die wil wil de Europese Commissie juist nu gaan aanscherpen, met forse boetes bij schendingen. De aanscherping van de Europese wetgeving zal echter pas over jaren in werking treden. Tot die tijd kan de privacytoezichthouder van elk Europees land de privacywijzigingen van Google onderzoeken. De Ierse en Franse privacytoezichthouders stellen inmiddels een onderzoek in naar de gevolgen van Google’s privacybeleid voor consumenten.

Zie ook:

Webwereld: Vier bezwaren tegen alomvattend privacybeleid Google