01 februari 2012, Redactie

Internetcensuur in Nederland is een feit

“Het blokkeren van websites zonder tussenkomst van een rechter is per vandaag een feit.” Dat zegt Xs4all-directeur Theo de Vries. Vandaag bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de internetprovider de IP-adressen en domeinen van onder meer Pirate Bay moet blokkeren. De rechter bepaalde bovendien dat Stichting Brein in het vervolg zonder tussenkomst van de rechter mag bepalen welke IP-adressen geblokkeerd moeten worden.

De rechter vindt de informatievrijheid – een grondrecht van alle Europese burgers – minder zwaarwegend dan de commerciële belangen van de entertainment-industrie. De uitspraak geldt in eerste instantie voor de website Pirate Bay, een site waarop onder meer gratis muziek en films gedownload kunnen worden.

Legale informatie

De Vries is geschokt door de uitspraak. Hij vindt het blokkeren van IP-adressen veel te ver gaan: “De rechter heeft ons bevolen om drie IP-adressen te blokkeren. Dat is een ongelooflijk – en onacceptabel – zware maatregel. De betreffende IP-adressen staan weliswaar op naam van de Pirate Bay, maar dat wil niet zeggen dat er louter illegale zaken op gebeuren. Achter één enkel IP-adres kunnen honderden websites zitten. Bij Xs4all delen ook vaak meerdere websites één IP-adres. Als je zo’n IP-adres blokkeert, worden alle websites op dat adres allemaal in één klap onbereikbaar. De kans is groot dat daarmee waardevolle, legale informatie geblokkeerd wordt. Sterker nog, het is zeer onwaarschijnlijk dat er op een IP-adres alleen maar illegale informatie staat. Er is geen manier om te controleren hoeveel, en welke, websites er allemaal op een IP-adres staan. Dus de rechter kan nooit zeker weten dat hij met zijn beslissing niet honderden onschuldige websites dupeert.”

Xs4all ziet mogelijkheid om in beroep te gaan. Het ongezien, en zonder zwaarwegende reden ontoegankelijk maken van informatie is in strijd met de informatievrijheid zoals vastgelegd in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. De Vries: “Dit is dus een maatregel die je misschien mag verwachten in China of Iran, maar niet in Europa.”

Lobby

Een ander groot bezwaar tegen de uitspraak is het feit dat Stichting Brein de zwarte lijst naar believen mag uitbreiden. De rechter heeft bepaald dat de stichting die het intellectueel eigendom van onder meer muziekproducties bewaakt, onafhankelijk genoeg is om deze taak uit te voeren zonder tussenkomst van de rechter. De Vries is het daar niet mee eens en ziet de anti-piraterij stichting als een lobby van de entertainmentindustrie.

“Een blokkade lost bovendien niets op”, vindt de Xs4all-directeur: “Dat een blokkade een hoop kwaad doet, is dus wel duidelijk. Maar levert het ook wat op? Hoogstwaarschijnlijk niet. Blokkades op internet zijn, voor wie een beetje moeite doet, altijd te omzeilen. De internetters die Brein wil tegenhouden, worden dus niet tegengehouden. Tegelijkertijd wordt wel onschuldige informatie geblokkeerd. Blokkeren mist dus aan twee kanten doel.”

Bron: Xs4all