19 januari 2012, Nellie Werner (Survival International)

Andamanse autoriteiten al twee jaar op de hoogte van ’mensensafari’s’

File van auto's op Andaman Trunk Road voor de ingang van het Jarawa-reservaat. © Survival

File van auto's op Andaman Trunk Road voor de ingang van het Jarawa-reservaat. © Survival

-gastblogger-

Twee jaar geleden waarschuwde Survival International de Andamanse autoriteiten al voor het bestaan van ’mensensafari’s’ – maar tot nu toe is geen eind gemaakt aan deze praktijken.

Op 11 januari 2010 schreef Survival een brief aan de gouverneur van de Andamaneilanden met de waarschuwing dat ‘een aantal touroperators bustochten aanbieden inclusief bezichtigingen van – of ontmoetingen met de Jarawa-stam.’

Tot nu toe heeft Survival geen enkele reactie gekregen op deze en daaropvolgende aanmaningen – zelfs niet nadat het samen met de plaatselijke organisatie Search een boycot actie had gelanceerd tegen de Andaman Trunk Road.

In juli 2011 schreef Survival, vanwege de ‘dringende urgentie’ van deze zaak, opnieuw een brief waarin werd gewezen op de ‘grote internationale bezorgdheid over de benarde situatie van de Jarawa en het gevaar dat gevormd wordt door de toeristen’. Maar nog steeds kwam er geen eind aan deze wantoestand.

Vier maanden geleden werd tevens formeel een klacht ingediend door de sociaal werker Arvind Rai Sharma nadat hij een reclamevideo had gezien waarop Jarawa-vrouwen en kinderen ‘voor de ogen van toeristen vernederd werden’.

Aan Survival vertelde hij het volgende: “Ik droeg persoonlijk de brief over aan de Andamanse autoriteiten, en had een ontmoeting met de directeur voor inheemse welzijnszorg (Director of Tribal Welfare). Desondanks namen ze mijn klacht nog steeds niet serieus, ondanks het gevoelige karakter van deze zaak.”

De directeur van Survival, Stephen Corry, legde vandaag de volgende verklaring af: “Het is toch wel heel bijzonder dat de plaatselijke regering zich nu pas realiseert wat de betekenis is van deze ’mensensafari’s’. Survival schreef de overheid al in 2010 aan om dit vraagstuk onder haar aandacht te brengen. Als ze dit probleem serieus willen aanpakken, dan moeten ze de Andaman Trunk Road sluiten, tien jaar nadat het Hooggerechtshof hen daar toe verplichtte. Dat is de enige echte oplossing.”