11 januari 2012, Redactie

Indiase politie betrokken bij mensensafari’s

Toerist filmt de inheemse Jarawa op de Andaman Trunk Road. © Survival

Toerist filmt de inheemse Jarawa op de Andaman Trunk Road © Survival

De Britse krant The Observer zegt bewijs te hebben van politionele betrokkenheid bij ‘mensensafari’s’ op de Indiase Andaman eilanden.

Toeristen worden volgens de Britse krant met medeweten en hulp van agenten via een illegale weg het reservaat van de Jarawa-stam binnengeleid. Tourbedrijven en taxichauffeurs ‘lokken’ de Jarawa met koekjes en snoep.

The Observer heeft een video in handen gekregen waarop te zien is hoe een groep van Jarawa vrouwen de opdracht van een politieagent krijgt om te dansen voor toeristen. De agent zou geld aangenomen hebben om de toeristen mee te nemen naar het reservaat.

Een toerist heeft eerder een gelijksoortige reis beschreven: “De reis door het inheemse reservaat was als een safaririt. We gingen dwars door dicht regenwoud en waren op zoek naar ‘wilde dieren’, Jarawa-stamleden om precies te zijn”.

In de afgelopen weken heeft het bestuur van het eiland plannen bekendgemaakt om een alternatieve route langs zee te openen om zo het grootste gedeelte van het Jarawa-reservaat te ontzien. De weg door het reservaat is eigenlijk alleen bedoeld voor werkverkeer.

Lokale organisatie SEARCH deelt op het vliegveld van het eiland Survival folders uit die waarschuwen voor het gevaar van het gebruiken van de weg. © Survival

Lokale organisatie SEARCH deelt op het vliegveld van het eiland Survival folders uit die waarschuwen voor het gevaar van het gebruiken van de weg. © SEARCH/Survival

Survival International heeft toeristen opgeroepen om de weg te boycotten. Survival deelt, in samenwerking met SEARCH, een lokale organisatie, folders uit aan toeristen die arriveren op het vliegveld van het eiland.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, is woest over de mensensafari’s: “Dit riekt naar kolonialisme. Het is een walgelijke en mensonterende ‘menselijke dierentuinen’. Het is duidelijk dat in de houding van sommige mensen ten opzichte van inheemse volken niets wezenlijks is veranderd. De Jarawa zijn geen circuspony’s die maar moeten dansen zodra iemand dat beveelt.”

Het schandaal van de ‘mensensafari’s’ is voor het eerst blootgesteld door Survival International in 2010.

Bron: Guardian