29 december 2011, Redactie

EU bestrijdt piraten op land

Europese militairen gaan piraten bestrijden op het vasteland van Somalië. Althans, dat is het plan van het Politiek en Veiligheidscomité van de Europese Unie. Het bericht over een op handen zijnde militaire operatie in Somalië verscheen gisteren in de Duitse krant de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Het Nederlandse ministerie van defensie kan niet bevestigen dat Nederlandse militairen gaan deelnemen aan de operaties. Op dit moment nemen geen Nederlandse marineschepen deel aan Operatie Atlanta, de internationale militaire missie die schepen moet beschermen tegen Somalische piraten.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie bevestigt echter wel het bestaan van het plan. De regering van Somalië zou steun willen verlenen aan de acties. De aanpak op land moet ervoor zorgen dat schepen en ander materieel van de piraten wordt vernietigd. De commandant van de missie heeft volgens de Frankfurter Allgemeine vlak voor de kerst opdracht gekregen de instructies voor de marineschepen en militairen te herzien en ter goedkeuring voor te leggen.

Uitbreiding van het mandaat van de missie is, volgens de EU, nodig omdat Operatie Atlanta niet kan voorkomen dat Somalische piraten er nog steeds in slagen schepen te kapen. Woensdag nog werd bekend dat de piraten het Italiaanse schip Enrico Ievoli hebben overmeesterd. Aan boord zijn 18 zeelui. Jaarlijks lijdt de scheepvaart voor miljarden schade door de zeerovers.

Zie ook:

Frankfürter Allgemeine Zeitung: Die Hintermänner sitzen an Land

Europa Nu: Ambtenaren adviseren EU om strijd tegen piraterij ook in Somalië zelf te voeren