14 december 2011, Nellie Werner (Survival International)

Golf van geweld treft Keniaanse stam vlakbij retraite Britse prins William

Een ontheemde Samburu dorpoudste uit het Keniaanse Laikipia district. © Survival

Een ontheemde Samburu dorpoudste uit het Keniaanse Laikipia district. © Survival

-gastblogger-

Een Keniaanse stam die vlak bij de beroemde plek leeft waar de Britse prins William Kate Middleton ten huwelijk vroeg, is getroffen door een golf van geweld. Het geweld begon nadat natuurbeschermingsorganisaties de aanschaf van hun land hadden ‘geregeld’.

Het Keniaanse Laikipia district maakt al eeuwenlang deel uit van het traditionele grondgebied van de Samburu-stam. Toen twee Amerikaanse natuurbeschermingsorganisaties – The Nature Conservancy (TNC) en de African Wildlife Foundation (AWF) – besloten om $2 miljoen te betalen voor het gebied, dat officieel bezit is van de voormalige Keniaanse president Daniel Arap Moi, begon de Keniaanse politie met een reeks gewelddadige uitzettingsacties.

Samburu dorpen werden in brand gestoken, hun vee werd gedood of geroofd en mannen, vrouwen en kinderen werden aangevallen. Onlangs bereikten Survival International enkele berichten waarin gemeld werd dat een dorpsoudste ‘in koelen bloede’ was doodgeschoten.

Momenteel huizen 2000 Samburu gezinnen in haastig geïmproviseerde onderkomens aan de rand van hun land. 1000 anderen zijn volledig verdreven en hebben zich ver van hun oorspronkelijke woongebied moeten vestigen.

De omstandigheden waarin ze verkeren zijn rampzalig en ze beschikken nauwelijks over middelen om van te leven. In eendocumentaire van het Britse Channel 4 worden opnames getoond die getuigen van het buitensporig gewelddadige karakter van deze uitzettingen.

Verbrande resten van Samburu huizen in Kenia na een uitzettingsactie van de politie  © Survival

Verbrande resten van Samburu huizen in Kenia na een uitzettingsactie van de politie © Survival

Kenia is vanwege de safaritochten een populaire vakantiebestemming. Tijdens zo’n tocht, op slechts 50 kilometer van het land van de Samburu, deed prins William zijn geruchtmakende huwelijksaanzoek aan Kate Middleton.

Na het extreme politiegeweld hebben de Samburu hun toevlucht genomen tot juridische procedures tegen de African Wildlife Foundation en ex-president Moi om erkenning te krijgen voor de eigendomsrechten van hun land. Dit resulteerde in een gerechtelijk vonnis dat verder geweld tegen de Samburu verbood, maar deze werd genegeerd. Survival heeft onlangs uit berichten vernomen dat vrouwen en kinderen, ondanks de zware regenval, in de bossen slapen uit angst voor het politiegeweld.

Hoewel de rechtszaak nog loopt heeft de African Wildlife Foundation onlangs het land aan de regering van Kenia ‘geschonken’. De Samburu omschreven deze actie als een ‘belediging van het rechtssysteem’.

De Minister van Bosbouw en Wildbeheer gaf in het Keniaanse parlement de volgende verklaring: “Dit stuk land werd aan ons geschonken … we hebben deze schenking aanvaard. Dit is in overeenstemming met de noodzaak om ons wildbestand te beschermen omdat dit onze economische melkkoe is.”

Tal van diersoorten leven in dit gebied, zoals zeldzame zebra’s en zwarte neushoorns, en de directeur van de AWF heeft de bescherming van Laikipia omschreven als het perfecte middel om ‘toerisme aan te moedigen’.

Een leider van de inheemse gemeenschap verklaarde dat de activiteiten van de AWF gericht zijn ‘tegen de belangen van de kinderen van Kenia die nog steeds de beste natuurbeschermers zijn’.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, verklaarde vandaag: “Iedereen die in redelijkheid en rechtvaardigheid gelooft zou zich ten uiterste moeten verzetten tegen de verdrijving van de Samburu van hun land omwille van natuurbehoud. Het enige wat zij willen is te leven op hun land en dat land te beschermen.”

Survival heeft de Verenigde Naties verzocht om onmiddellijk actie te ondernemen zodat een eind wordt gemaakt aan het geweld en hulp wordt verleend aan de Samburu (Download brief, pdf, 75KB)