05 december 2011, Redactie

Goede doelen beleggen nog steeds niet duurzaam

Duurzaam beleggen heeft nog steeds geen hoge prioriteit bij goede doelen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) deze week publiceert. Het onderzoek komt vier jaar nadat het actualiteitenprogramma Zembla voor het eerst onthulde dat veel goede doelen geld investeerden in onder meer wapens en tabak.

“De inspanningen van goededoelenorganisaties en filantropische fondsen om hun vermogen op een maatschappelijk verantwoorde manier te beleggen beperken zich nog tot een absoluut minimum”, zo meldt het rapport. Ook vindt de beleggersvereniging dat maatschappelijke organisaties veel transparanter moeten zijn over hun beleggingen.

Teleurgesteld

VBDO-directeur Van der Helm is teleurgesteld in de vorderingen die de maatschappelijke organisaties de laatste jaren hebben geboekt op het terrein van duurzaam beleggen: “Men lijkt vooral bang voor reputatieschade.” Dat leidt tot een beleggingsbeleid waarbij vooral fondsen worden gemeden die ‘vuile handen’ maken in bijvoorbeeld wapenhandel. “Een gemiste kans”, vindt de VBDO-voorman. “Maatschappelijke organisaties kunnen veel meer doen om met gerichte keuzes hun belegd vermogen te laten bijdragen aan hun ideële missie.”

Ook mist Van der Helm maatschappelijke organisaties in de dialoog met het bedrijfsleven: “Ze laten daar veel kansen liggen. Charitatieve organisaties kunnen als belegger veel invloed uitoefenen op de maatschappelijke rol van de bedrijven waar ze in investeren. Dat gebeurt te weinig.”

Goed nieuws

Toch heeft de beleggersvereniging ook goed nieuws te melden. Zo hebben significant meer goede doelen en filantropische fondsen gereageerd op de vragen van de onderzoekers. Van de 49 organisaties die door de VBDO werden aangeschreven, reageerden er 34. Dat is een percentage van 69 procent. Vorig jaar reageerde nog maar 39 procent op de vragenlijst.

Ook zijn sinds het laatste onderzoek vorig jaar aanzienlijk meer goede doelen gebruik gaan maken van de mogelijkheden om missiegerelateerd te beleggen. De VBDO telde dit jaar vier organisaties: Het Leger des Heils, het Oranjefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds en Bartimeus. Vorig jaar vonden de onderzoekers slechts één organisatie die haar vermogen missiegerelateerd belegt.

Core-business

“Een grote verbetering en toch nog steeds een mager resultaat”, vindt Van der Helm. De VBDO-directeur vindt dat duurzaam beleggen tot de core-business van maatschappelijke organisaties behoort: “Maar daar zijn we helaas nog ver van verwijderd.”