30 november 2011, Nellie Werner (Survival International)

Kamer wil Indonesië aanspreken op mensenrechten Papoea’s

Pro-onafhankelijkheid Papoea’s dragen T-shirts met daarop de Morgenstervlag tijdens een mars.  © Survival

Pro-onafhankelijkheid Papoea’s dragen T-shirts met daarop de Morgenstervlag tijdens een mars. © Survival

-gastblogger-

Papoea’s die naar onafhankelijkheid streven gaan op donderdag 1 december vreedzaam de straat op om te vieren dat het 50 jaar geleden is dat zij voor het eerst hun symbolische Morgenstervlag hesen. Er hangt een angstklimaat om het jubileum heen nu Indonesië elke oppositie bruut blijft onderdrukken en veiligheidstroepen die geweld gebruiken tegen de Papoea bevolking nauwelijks worden gestraft.

In Nederland heeft de Tweede Kamer besloten dat Nederland Indonesië met spoed moet aanspreken om te voorkomen dat geweld wordt gepleegd tegen de Papoea’s. Sinds het voor het eerst werd gehesen op 1 december 1961 is de Morgenstervlag uitgegroeid tot een symbool van de strijd naar onafhankelijkheid van West Papoea. Nu is het een misdrijf om de vlag te dragen.

Onlangs in oktober werden de West Papoea’s op schokkende wijze herinnerd aan de gevaren die het uitroepen van onafhankelijkheid nog steeds met zich meebrengt. Tien mensen werden vermoord toen Indonesische veiligheidstroepen een demonstratie opbraken. De belangrijkste betrokken agenten zijn naar verluidt terechtgewezen.

De vreedzame protesten van a.s. donderdag hebben als doel te laten zien dat er nog steeds een groot verlangen is om een einde te maken aan bijna een halve eeuw van bezetting en onmiskenbare mensenrechtenschendingen. Sinds 1963 zijn er onder de Indonesische bezetting naar schatting 100.000 burgers gedood.

Een Korowai-meisje in West Papoea, dat sinds 1963 bezet is door Indonesië.  © Survival

Een Korowai-meisje in West Papoea, dat sinds 1963 bezet is door Indonesië. © Survival

Een van de grootste bijeenkomsten wordt gehouden bij het graf van voormalig Papoea-leider Theys Eluay, in de stad Jayapura. Hij werd in 2001 door Indonesische militairen gedood. De zeven mannen die werden veroordeeld voor zijn dood kwamen er met schamele gevangenisstraffen vanaf.

Het buitensporige gebruik van geweld door de Indonesiërs en een duidelijk gebrek aan rechtvaardigheid maakt de Papoease demonstranten angstig voor het jubileum donderdag, zegt dominee Benny Giay.

Vanuit West Papoea sprak hij met Survival International. Hij zei, ‘De meeste winkels zullen sluiten, mensen zijn essentiële voorraden aan het inslaan… (en) in Jakarta verlaten veel studenten hun hostels en keren terug naar hun families omdat zij bang zijn voor het leger. De situatie is erg gespannen.’

Stephen Corry, directeur van Survival International zei vandaag, ‘De illegale Indonesische bezetting van West Papoea is bijna ongeëvenaard in zijn bruutheid. Het is schandalig dat de internationale gemeenschap zijn ogen sluit voor bijna een halve eeuw meedogenloze onderdrukking en onbeheerst geweld tegen de Papoea bevolking.’

Indonesië wordt gevraagd buitenlandse journalisten het land weer in te laten en er komen steeds meer oproepen om diplomaten West Papoea binnen te laten om de bijeenkomsten op 1 december te begeleiden. Ook de PVV, gesteund door GroenLinks, deed een oproep aan Minister Uri Rosenthal (van Buitenlandse Zaken) om ervoor te zorgen dat Nederlandse diplomaten op 1 december aanwezig zijn in West Papoea. ‘Dan kan een bloedbad worden voorkomen’, zei PVV-kamerlid Wim Kortenoeven .