26 september 2011, Mirte Gosker (Survival International)

Wereld Toerismedag: aandacht voor ‘mensensafari’s’

-gastblogger-

Volgens de Verenigde Naties kunnen dankzij toerisme en wereldreizen uiteenlopende culturen zich met elkaar verbinden, waarmee ‘het pad wordt geëffend naar vrede’. Terwijl de wereldgemeenschap op 27 september haar 32ste Wereld Toerisme Dag viert, bereiken Survival International echter berichten over een mogelijke aanranding door twee buschauffeurs van een inheemse vrouw op de Indiase Andaman-eilanden.

Deze eilandengroep is tegenwoordig dankzij haar prachtige exotische stranden een populaire vakantiebestemming. De keerzijde van het toenemende toerisme, met sightseeing tours die vaak ontaarden in ‘mensensafaris’, is echter dat het de inheemse stammen kwetsbaarder maakt.

Deze stammen, met wie pas sinds kort contact is gemaakt, staan hierdoor steeds meer bloot aan gevaren die afkomstig zijn van de buitenwereld. Het vermoedelijke slachtoffer van de laatste aanval is een Andamanese Jarawa-vrouw. De politie heeft twee niet-inheemse mannen gearresteerd.

De Jarawa hebben zich tot 1998 verzet tegen ieder contact met buitenstaanders, hoewel daarvoor al een weg was aangelegd, dwars door het hart van hun voorouderlijk land. Survival International heeft meermaals aangedrongen bij de Indiase regering om de illegale weg af te sluiten.

Bron: Survival International