23 september 2011, Redactie

Windenergie raakt op

“Windmolens hebben niet de toekomst.” Dat zegt milieu- en technologiejournalist Kris de Decker. De Decker deed onderzoek naar verschillende wetenschappelijke studies die over windenergie zijn gepubliceerd. Hij ontdekte dat de verwachtingen van windenergie veel te hoog gespannen zijn. Er is slechts zeer beperkt windenergie beschikbaar.

Meer windmolens leveren niet meer energie op. Doordat de molens windkracht van elkaar ‘afsnoepen’, heeft het geen zin om oneindig veel windmolens te plaatsen. Als in het huidige tempo wordt doorgegaan met het investeren in windenergie bereiken de producenten over vijftien jaar al de maximale capaciteit.

Windenergie kan daarom slechts marginaal bijdragen aan de totale wereldenergiebehoefte. Een team van wetenschappers aan de Spaanse Universiteit van Valladolid levert De Decker de beste munitie tegen de stelling dat windenergie de alternatieve energiebron van de toekomst is. De Spanjaarden berekenden de totale capaciteit die de aarde heeft om windenergie te genereren. Ze deden dat volgens een niet eerder toegepaste methode. Daarin wordt uitgegaan van de hoeveelheid beschikbare wind en niet vanuit het aantal windmolens, zoals in eerder gepubliceerde onderzoeken gebruikelijk is. Uit het Spaanse onderzoek blijkt dat slechts zes procent van de totale energiebehoefte door wind kan worden gegenereerd. Dat is ongeveer honderd keer minder dan tot nog toe wordt aangenomen.

Bron: Lowtech Magazine

Zie ook:

University of Valladolid: “Global wind power potential: physical and technological limits

University of Valladolid: “Global wind power potential: physical and technological limits” (samenvatting)