19 september 2011, Paul van der Sneppen (redactie)

Duurzame palmolie onverkoopbaar

Duurzame palmolie moet vrijgesteld worden van invoerrechten. Dat vindt het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO). Het productschap dringt bij Maxime Verhagen (Economische Zaken) aan op de maatregel om zo de prijs te drukken. De productie van palmolie leidt wereldwijd tot grootschalige ontbossing. Niet-duurzame palmolie is aanmerkelijk goedkoper dan duurzame. Het prijsverschil leidt momenteel tot stagnerende verkoop. De voorraad duurzame palmolie hoopt zich op en dreigt onverkoopbaar te worden. Een Nederlands belasting voordeel zou mogelijk zoden aan de dijk zetten want Nederland is in Europa de grootste verwerker van palmolie. Slechts 10 procent van de wereldproductie van palmolie is duurzaam. Het product wordt in veel voedingsmiddelen verwerkt, maar ook in zeep en andere verzorgingsproducten.