16 september 2011, Redactie

Duurzaam overleven na ‘de bom’

Er dreigt een nieuwe ‘bom’, menen velen, geen nucleaire, maar een economische en ecologische. Die dreiging vergt een nieuwe manier van denken en van samenleven, zo stellen aanhangers van de ‘transition’ beweging. Want hoe overleef je nadat olieschaarste en klimaatverandering onze economie en onze wereld zoals we hem kennen helemaal op hun kop hebben gezet? Transition Towns Nederland organiseert deze maand drie themadagen rond het thema ‘duurzaam overleven’.

De transition beweging in Nederland organiseert van 30 september tot en met 2 oktober in Deventer een driedaags evenement vol sprekers, praktische workshops en uitwisseling van ervaringen. Daar staan een aantal prangende vragen centraal. Welke impact gaan klimaatverandering, olieschaarste en de economische crisis bijvoorbeeld hebben op ons dagelijkse leven? Hoe doe je daar zelf actief iets mee samen met anderen in je eigen wijk of dorp?

Speciale gast is Rob Hopkins, grondlegger van de Transition Towns beweging en auteur van onder meer Het Transitie Handboek. De transition-gedachte gaat ervan uit dat mensen in de toekomst weer heel lokaal gaan werken en produceren voor hun eigen lokale gemeenschap. Minder over de grenzen kijken dus als het gaat om ondernemen en ook minder grootschalig denken. Groei is niet meer het belangrijkste, maar kwaliteit en duurzaamheid. De tuinboontjes komen niet meer uit Afrika, maar uit de tuin van de buurman.

Het programma van de conferentie is als volgt opgebouwd:

Op vrijdag 30 september: symposium ‘Transitie met Toekomst’ met naast Rob Hopkins, sprekers als Jan Juffermans, Rinske van Noortwijk (directeur Greenwish), Jan Terlouw, Willem Schoonen (hoofdredacteur Trouw) Ineke Bakker (Gedeputeerde Milieu, Overijssel) en Dries Crama (VNO-NCW Midden). Van rabijn Awraham Soetendorp en Herman Wijffels (nu hoogleraar, voormalig bewindvoerder Wereldbank en kabinetsformateur) is er een videoboodschap.

Op zaterdag 1 oktober; TransitieTech 2011 – met praktische workshops en demonstraties rond een duurzamer en meer zelfvoorzienend leven. Van het zelf maken van zonnecellen tot ecologisch tuinieren, van kapotte apparatuur repareren tot duurzaam (ver)bouwen van je huis.

Op zondag 2 oktober: discussies, workshops en het uitwisselen van ervaringen tussen de meer dan 70 Transition Town initiatieven die in Nederland actief zijn bij het veerkrachtig en crisisbestendig maken van hun eigen wijk of dorp.

De driedaagse conferentie wordt gehouden in de voormalige synagoge, aan de Golstraat 23, in het centrum van Deventer.

Transition Towns zijn lokale gemeenschappen in grote en kleine steden, dorpen, wijken of eilanden, die zelf samenwerken om hun manier van wonen, werken en leven minder olieafhankelijk en meer duurzaam te maken. Dreigende olieschaarste en de klimaatcrisis zijn de meest belangrijke drijfveren om in actie te komen met projecten in de samenleving.

Zie ook:

http://www.transitiontowns.nl