23 juli 2011, Redactie

Hoge koffieprijs zet fairtrade buitenspel

Door de hoge koffieprijzen kunnen fairtrade koffieleveranciers als Max Havelaar niet meer de koffie inkopen die aan alle fairtrade eisen voldoen. Boeren verkopen hun oogst voor een hoge prijs liever aan opkopers dan aan hun eigen fairtrade coöperaties.

Koffieboeren kregen jarenlang een garandeerde minimumprijs voor hun koffie. Ze moesten zich dan aansluiten bij een coöperatie die zaken deed met Fairtrade International. Het keurmerk geeft de boeren meer zekerheid dan wanneer ze zijn overgeleverd aan de prijsvorming op de vrije markt. De eindgebruiker betaalde iets meer voor de fairtrade koffie.

Maar een minimumprijs lijkt overbodig geworden. Koffieboeren voelen zich een dief van hun eigen portemonnee als ze hun waar via de coöperaties verkopen. De coöperaties spreken namelijk ruim van te voren een prijs af met de boeren. Die gegarandeerde minimumprijs wordt nu ruim overstegen door de marktprijs van de koffie. Boeren kunnen deze verleiding vaak niet weerstaan en verkopen hun bonen buiten de coöperaties om.

Bron: Levensmiddelenkrant