13 juli 2011, Redactie

Acties tegen ‘gifsoja’ van Albert Heijn

“Albert Heijn wekt de schijn dat ze duurzame soja inkoopt. Maar het gaat hier nog steeds om genetisch gemanipuleerde soja gaat waarop veel gif wordt gespoten en waarvoor oerwoud wordt gekapt.” Dat zegt woordvoerder Didi van Dijk van actiegroep ASEED. De actiegroep voert deze week actie tegen ‘foute soja’.

Door heel Nederland hebben verschillende groepen producten gelabeld bij Albert Heijn die zijn gemaakt met ‘foute soja’. In ongeveer 60 procent van alle voedingsmiddelen zit soja verwerkt.

De actievoerders nemen het Albert Heijn vooral kwalijk dat die naar de consument toe de indruk wekt dat haar soja ‘duurzaam’ is terwijl dat nog lang niet het geval is. De grootgrutter laat in een weerwoord weten dat ze geen beter alternatief heeft dan de soja die het RTRS-keurmerk voor ‘verantwoorde soja’ draagt.

RTRS is een omstreden keurmerk dat door de soja-industrie en een aantal maatschappelijke organisaties in het leven is geroepen. Aan het overleg doen onder meer het Wereld Natuurfonds (WNF) mee en ontwikkelingsorganisatie Solidaridad.

Zie ook:

Vroege Vogels: Actie tegen soja