15 juni 2011, Redactie

Microkredieten slecht voor werkgelegenheid

Economen hebben kritiek op microkredieten. Het effect van microkredieten zou zelfs averechts kunnen uitpakken, waarschuwt Aneel Karnani van de Universiteit van Michigan: “Er gaat veel geld en energie van NGO’s en regeringen in microkredieten zitten. Dat gaat vaak ten koste van middelgrote bedrijven. En juist die vormen de echte motor van werkgelegenheid.”

In 2009 kregen, volgens cijfers van de Microfinancie Summit Campaign, wereldwijd 128 miljoen mensen een microkrediet. Het effect ervan is vaak moeilijk te onderzoeken, vindt Ha-Joon Chang, hoogleraar economie in Cambridge. De diensten worden vaak geleverd in kwetsbare gebieden, tijdens hongersnoden en na natuurrampen. 

”Het heeft een populistische aantrekkingskracht. Maar mensen alleen maar geld toewerpen, zonder extra ingrediënten om de productiviteit te verhogen, zoals kunstmest, marketing en marktonderzoek, leidt ertoe dat je armoede creëert in plaats van vermindert.”

Abhijit Banerjee van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) deed onder meer onderzoek naar het effect van microkredieten op economische groei. Hij is sceptisch over de impact: “Microkredieten zorgen ervoor dat er meer bedrijven worden opgezet, maar het is niet duidelijk dat ze ook groeien.”

Zie ook:

IPS: Microfinance Craze Conceals Multiple Problems