01 juni 2011, Redactie

Iran wil van het ‘world wide web’ af

Iran gaat zijn eigen nationaal internetnetwerk opzetten. Het Iraanse regime wil af van de Westerse invloeden die het via internet de Iraniërs bereiken. Ze plant de introductie van ‘halal internet’.

De Iraanse censuur op het web geldt als één van de strengste ter wereld. Naast Iran censureren ook landen als China, Birma en Cuba het internet. Het Iraanse regime wil nog meer grip krijgen op het web door een eigen netwerk op te zetten.

Volgens de Iraanse autoriteiten zal het nationale internet in eerste instantie parallel werken aan het world wide web. Banken, ministeries en grote bedrijven blijven toegang houden tot het reguliere internet. Maar de bedoeling is dat het nationale Iraanse netwerk het wereldwijde internet vervangt, eerst in Iran, later ook in andere moslimlanden.

Experts spreken van een ‘complexe operatie’. Voor alle typische internetdiensten zoals websites, zoekmachines en e-mail, moet een Iraanse tegenhanger worden ontwikkeld. Het Iraanse regime heeft ook al te kennen gegeven dat ze een alternatief voor de Windows besturingssystemen van Microsoft wil laten ontwikkelen.

Bron: Wall Street Journal Online

Zie ook:

OneWorld.nl: Eerste hulp bij het ontduiken van internetcensuur