31 mei 2011, Redactie

Saoedi-Arabië legt gastarbeid aan banden

Vooral Indiase gastarbeiders en hun families in het thuisland zullen de dupe zijn van strengere immigratieregels die Saoedi-Arabië heeft aangekondigd. De oliestaat wil het verblijf van gastarbeiders beperken tot zes jaar.

In Saoedi-Arabië werken tegen de twee miljoen Indiase arbeiders, veelal in ongeschoold werk. Veel Indiase families en gemeenschappen zijn afhankelijk van de inkomsten die gastarbeiders uit de Golfstaten naar huis sturen.

Er is een levendige zwarte handel in werkvisa’s voor het land. Het beperken van de periode dat gastarbeiders mogen blijven, is een groot probleem voor wie zich diep in de schulden heeft gestoken om een werkvisum te bemachtigen. Veel Indiase gastarbeiders moeten jaren ploeteren om weer uit de schulden te komen.

De zwarte handel in visa is de Saoedische overheid echter een doorn in het oog. Veel golfstaten proberen het probleem al geruime tijd de baas te worden. Zonder veel succes tot op heden. Goedkope buitenlandse arbeiders zijn erg aantrekkelijk voor de lokale ondernemers in het land. De autoriteiten willen echter de arbeidsmarkt weer aantrekkelijker maken voor Saoedische werknemers.

Saoedische bedrijven die buitenlandse arbeiders inhuren, krijgen na invoering van de nieuwe regels vijf maanden de tijd om te voldoen aan de strengere wetgeving omtrent het inhuren van gastarbeiders.

Bron: Times of India