31 mei 2011, Redactie

Mensonterende toestanden in Thaise gevangenissen

Eén vierkante meter per persoon en gevangenen die jarenlang onafgebroken enkelboeien moeten dragen. De toestand in Thaise gevangenissen is mensonterend, zo vinden critici. Deze week is een Thaise mensenrechtenorganisatie een campagne gestart om wantoestanden in gevangenissen onder de aandacht te brengen. Vooral vrouwen hebben het slecht in Thaise gevangenissen. Mensenrechtenorganisatie Union for Civil Liberties maakt zelfs melding van cellen waarin tweehonderd vrouwen zitten opgesloten: “Als er ‘s nachts eentje naar de wc moet, worden alle vrouwen wakker en moeten ze plaats maken om hun celgenoot door te laten. Wanneer die terugkeert, is haar slaapplaats vaak weg en moet ze de hele nacht blijven staan”, aldus een woordvoerder.

Thailand heeft voor 100.000 mensen detentiefaciliteiten gebouwd. In werkelijkheid zitten er meer dan twee keer zoveel mensen in de cellen. Ze moeten vaak zij aan zij op de harde vloer slapen.

Ook het veelvoorkomende gebruik van enkelboeien oogst kritiek. Toch is niet te verwachten dat die praktijk makkelijk uit te bannen is. In de gevangenissen is er namelijk gemiddeld slechts één bewaker op elke 45 gevangenen.

Bron: BBC News