26 mei 2011, Redactie

Geld Nederlandse staat naar clustermunitie

Huisbankier van de Nederlandse staat, de Royal Bank of Scotland (RBS), investeert in bedrijven die betrokken zijn bij het maken van omstreden clusterbommen. Dat blijkt uit navorsingen van onderzoeksbureau Profundo in opdracht van vredesorganisaties IKV Pax Christi en Netwerk Vlaanderen.

De RBS behoort tot de internationale top vijf van grootste investeerders in producenten van clustermunitie. In een debat in de Tweede Kamer in september 2010 gaf Minister Donner aan dat “in overleg met de RBS nadere garanties verkregen zijn met betrekking tot de leningen die de bank verschaft en de dienstverlening. De bank heeft aangegeven dat dit niet zal zijn ten aanzien van bedrijven in clustermunitie”. Roos Boer van IKV Pax Christi en co-auteur van het rapport: “Dat de Nederlandse huisbankier nog geen maand later een lening verstrekt aan Alliant Techsystems, een bedrijf dat al jaren lang bekend staat als producent van clustermunitie, laat zien dat mooie woorden alleen niet helpen.”

Wereldwijd investeren banken en pensioenfondsen nog altijd 39 miljard dollar in producenten van clustermunitie. Internationale wetgeving verbiedt, net als bij landmijnen, het gebruik van clustermunitie.

Bron: IKV / Pax Christi

Zie ook:

IKV / Pax Christi: Rapport ‘Investments in cluster munitions’