19 mei 2011, Redactie

School moet beide kanten klimaattheorie onderwijzen

Het schoolbestuur van de Amerikaanse Los Alamitos High School heeft dinsdag besloten dat docenten beide kanten van de klimaattheorie moeten onderwijzen. Het besluit heeft inmiddels tot grote ophef geleid in de Amerikaanse media.

“Sommige mensen geloven dat opwarming van de aarde volstrekte apekool is. Anderen zijn weer Zeloten”, aldus bestuurslid Jeffrey Barke. Het bestuur heeft daarom besloten dat natuurkundedocenten eens per jaar aan het schoolbestuur moeten uitleggen hoe ze de klimaattheorie aan hun leerlingen uitleggen. Daarbij moeten ze ook de visie van de klimaatsceptici uit de doeken doen.

“De meeste docenten zijn politiek links georiënteerd. Als we het aan de leerkrachten overlaten om hun opvattingen in de klas uit te dragen, dan zouden leerlingen uit de natuurkundelessen een gekleurd beeld mee naar huis nemen”, aldus Barke die het voorstel indiende.

Het besluit heeft tot felle reacties geleid. Leden van het schoolbestuur krijgen woedende e-mails vanuit de hele Verenigde Staten. Op het web en in de nieuwsmedia is een discussie losgebarsten over hoe de klimaattheorie te onderwijzen.

Critici van het schoolbestuur suggereren dat wanneer er twee kanten van de klimaattheorie onderwezen moeten worden de volgende stap is dat op scholen ook de maanlanding of de Holocaust in twijfel getrokken worden. Bestuursvoorzitter Karen Russell, een voormalig natuurkundelerares, zegt dat ze zelf absoluut gelooft in de opwarming van de aarde. Toch denkt ze dat het belangrijk is om studenten te prikkelen met andere visies op controversiële onderwerpen.

Bron: Huffington Post