17 mei 2011, Redactie

Rechter bant ANC-lied “Schiet de boeren”

Het omstreden ANC-strijdlied ‘Schiet de Boeren’ mag niet meer gezongen worden. Dat heeft het hooggerechtshof in Johannesburg bepaald. Daarmee komt een eind aan een lange juridische strijd rondom het lied.

Regeringspartij het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft de rechter nog verzocht nog om ruimte te laten tot hoger beroep. Volgens de ANC gaat de rechter helemaal voorbij aan de historische context van het lied. Het protestlied ontstond tijdens de zwarte strijd tegen het blanke minderheidsbewind.

Aanzetten tot moord

Maar de rechter wilde niets van een beroep weten. Ook in een eerdere uitspraak in maart werd al geoordeeld dat het zingen van het lied ‘Schiet de Boeren’ illegaal en ongrondwettelijk is: “Iedereen die deze woorden zingt, maakt zich schuldig aan aanzetten tot moord”, aldus de uitspraak.

Overwinning

In de Zuid-Afrikaanse samenleving wordt “boer” vaak als een kleinerende term gebruikt voor blanken. De uitspraak is een overwinning voor de blanke Afrikaners die zich als groep achtergesteld voelen en sinds de afschaffing van de apartheid vaak het slachtoffer worden van etnisch geweld.

Volgens niet officiële cijfers zijn al duizenden blanke Afrikaners vermoord in etnisch geweld, veelal aangeduid als ‘boerderijmoorden‘. De Zuid-Afrikaanse regering houdt geen cijfers bij van de etnische moorden op blanke Zuid-Afrikanen.

Zie ook:

MO*: Zuid-Afrikaanse ban op “Skiet die Boere”