16 mei 2011, Redactie

NCRV stopt met omstreden website

De NCRV stopt met Mambapoint.tv. Ruim drie miljoen euro kostte de website over ontwikkelingssamenwerking. Het project leidde tot stevige kamervragen aan het adres van voormalig minister van ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA). Bij de gunning van het webproject zouden volgens de SP aanbestedingsregels overtreden zijn en een verbod op coproducties tussen overheid en publieke omroep. De NCRV trekt nu na vier jaar de stekker uit het webproject, zo maakte de omroep donderdag bekend.

Mambapoint.tv is in 2007 gestart als een community website, een online videoplatform waar mensen die zelf ontwikkelingsprojecten bestieren, kunnen laten zien wat ze doen. Daarnaast brengt Mambapoint nieuws over ontwikkelingen in de internationale ontwikkelingssamenwerking. Het project is voor een belangrijk deel gefinancierd door de Nationale Commissie Duurzame Ontwikkeling (NCDO), een zelfstandig bestuursorgaan dat namens het ministerie van buitenlandse zaken tot eind vorig jaar subsidies mocht verstrekken aan projecten die draagvlak creëren voor ontwikkelingssamenwerking.

Geldschieter

De NCRV laat nu weten dat ze niet met Mambapoint verder wil. Het geld is op. De NCDO moest eind vorig jaar haar subsidietaak opgeven. De organisatie werd drastisch afgeslankt en gaat nu verder als kenniscentrum. De NCRV verloor daarmee een geldschieter die bijna de helft van de begroting afdekte. De omroep wil Mambapoint niet op eigen kracht voortzetten.

Subsidieverstrekker NCDO had tot eind vorig jaar ruim dertig miljoen per jaar aan ‘draagvlaksubsidies’  te vergeven. De organisatie kwam bij de uitvoering van die taak herhaaldelijk in opspraak vanwege vermeende vriendjespolitiek. In 2007 werd de subsidiënt op het matje geroepen wegens het overtreden van Europese aanbestedingsregels. Grote evenementen als De Nacht van de VN en het tekenen van het Akkoord van Schokland werden onderhands gegund aan evenementenbureau BKB van de prominente PvdA’ers Lennart Booij, Alex Klusman en Erik van Bruggen. De affaire bracht de toen net aangetreden PvdA-minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking in grote verlegenheid.

Kamervragen

Maar ook de financiering van Mambapoint door de NCDO riep vragen op. De SP stelde hierover in 2009 kamervragen.  Het webproject had volgens de SP-kamerleden Irrgang en Van Dijk aanbesteed moeten worden. NCDO legde die kritiek naast zich neer door te stellen dat het niet om staatssteun ging, maar om een ‘samenwerking’. Maar ook dat riep vragen op omdat het kabinet in de zomer van 2008 een verbod heeft afgekondigd op coproducties tussen de overheid en de publieke omroepen. De innige samenwerking zou de onafhankelijkheid van de publieke omroepen aantasten, zo oordeelde het kabinet naar aanleiding van een onderzoek door het Commissariaat van de Media. NCDO was goed voor meer dan de helft van al die coproducties.

Mambapoint.tv gaat per 1 juli offline. Alle videobijdragen zijn tot die tijd te downloaden en een aantal van de reportages zullen op andere NCRV-websites nog te zien blijven.

Zie ook:

NCRV: Mambapoint stopt

Wereldburgers.TV: Kamervragen over vriendjespolitiek

Wereldburgers.TV: Koenders wil zich niet branden aan NCDO

Wereldburgers.TV: Kamervragen over samenwerking overheid en publieke omroep