03 mei 2011, Redactie

Persvrijheid op historisch dieptepunt

De persvrijheid in de wereld heeft een historisch dieptepunt bereikt. Dat stelt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom House. De vrijheid van pers heeft het laagste niveau van de afgelopen tien jaar bereikt, aldus een rapport van de organisatie.

Slechts één op de zes mensen op de wereld leeft in een land dat volledige persvrijheid geniet. Maar liefst 43 procent heeft geen toegang tot vrije media. Dat het zo slecht is gesteld met de persvrijheid komt volgens de Freedom House in belangrijke mate doordat de pers de afgelopen jaren in bepaalde landen flink aan banden is gelegd. Egypte, Honduras, Mexico, Zuid-Korea en Thailand worden als voorbeelden genoemd.

Minder censuur

Het rapport beperkt zich vooral tot de directe invloed van machthebbers op de beroepsuitoefening van journalisten. Daarbij wordt geconstateerd dat censuur weliswaar is afgenomen. Maar andere vormen van repressie zijn toegenomen. Zo zijn er meer gevallen gemeld van juridische en zelfs fysieke intimidatie van journalisten, tot moord aan toe.

Er is in het onderzoek niet gekeken naar de meer indirecte invloed die belangenorganisaties, politieke lobby’s en commercie hebben op het werk van journalisten. Vorig jaar nog kwam de Franse belangenorganisatie voor journalisten Reporters Sans Frontieres (RSF) in opspraak omdat ze volgens collega-journalisten bij het inventariseren van de mondiale persvrijheid zich zou laten beïnvloeden door industriële en politieke lobby’s.

Freedom House wordt, voor zover is op te maken uit informatie die de organisatie hierover zelf publiceert, voor het overgrote deel gefinancierd door de Amerikaanse overheid en verschillende ministeries van ontwikkelingssamenwerking. Ook het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking heeft de Amerikaanse persorganisatie financieel gesteund.

Zie ook:

Wereldburgers.tv: Journalistenclub onder vuur

Freedom House: Freedom of the Press 2011 Survey Release

Voice of America: Press freedom at lowest