11 april 2011, Redactie

Noren stopten fraude nobelprijswinnaar in doofpot

Nobelprijswinnaar en Muhammed Yunus probeerde op grote schaal belastingen te ontduiken in Bangladesh. Dat blijkt uit een uitzending van het Belgische actualiteitenprogramma Panorama, afgelopen zondag. De makers kregen documenten in handen waaruit de belastingzwendel blijkt. Het Noorse ministerie van ontwikkelingssamenwerking hielp Yunus om de fraude in de doofpot te stoppen.

Yunus maakte 70 miljoen euro donatiegeld over van de microkredietenbank Grameen naar één van zijn andere ondernemingen. Het geld werd vervolgens als lening aan de bank verstrekt. Doel van de operatie was om belastingen te ontduiken, zo blijkt nu uit vertrouwelijke correspondentie van Yunus’ hand waar de onderzoeksjournalisten over beschikken. De bankier ontkent nog steeds dat er fiscale motieven waren voor de transactie.

Noors ontwikkelingsgeld

De donaties waren grotendeels afkomstig van Norad, de afdeling van het Noorse ministerie van buitenlandse zaken dat belast is met ontwikkelingssamenwerking. In 1998 slaat de Noorse ambassade alarm als ze bij toeval ontdekt dat een miljoenenbedrag van Grameen Bank is overgemaakt naar het bedrijf Grameen Kalyan van Yunus. De Noren hadden nog nooit van deze onderneming gehoord. Het Norad-kantoor in Dhaka eist dat het geld terug wordt gestort.

De onderhandelingen die volgen verlopen stroef, zo blijkt onder meer uit een brief die die Yunus schreef aan het hoofd van Norad. In de brief roept de bankier de hulp in van het Norad-hoofdkantoor in Noorwegen om de zaak te sussen. Dat lukt. Uiteindelijk wordt slechts 20 miljoen van de 70 miljoen teruggestort in de kas van Grameen Bank. Alle correspondentie over de kwestie, waaronder brieven van Yunus zelf, wordt door Norad als ‘vertrouwelijk’ bestempeld.

Doofpot

Als de kwestie toch in de openbaarheid komt, start Norad een onderzoek. Ze concludeert daarin dat ‘er geen Noors ontwikkelingsgeld op verkeerde wijze is gebruikt’. Het rapport geeft echter, zo stellen de Belgische onderzoeksjournalisten,  geen uitsluitsel over waar de circa 50 miljoen euro zijn gebleven die nooit terug zijn gestort in de kas van Grameen Bank. Behalve Noors ontwikkelingsgeld is er ook Zweeds, Duits en Canadees geld zoek.

© Wereldburgers.TV

Vond u dit een nuttig artikel? Doneer.

Zie ook:

Panorama: Uitzending 10 april 2011 (link actief tot 17 april)