10 maart 2011, Redactie

Felle kritiek op ‘duurzame’ soja

Soja die duurzaam is verklaard door onder meer het Wereldnatuurfonds (WNF) mag die vermelding niet dragen. Dat vindt een brede coalitie van milieuorganisaties en boeren, zo hebben ze afgelopen week laten weten. Met de soja zou van alles mis zijn. Meest zorgwekkend zijn wel de enorme hoeveelheden gif die bij de teelt worden gebruikt, aldus de critici.

De omstreden soja is goedgekeurd door de RTRS. Dat is een breed, internationaal overleg over de verduurzaming van sojaproductie. Opmerkelijk is dat ook bekende Nederlandse milieu- en ontwikkelingsorganisaties betrokken zijn bij dit overleg. Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad en het Wereldnatuurfonds (WNF) hebben beiden hun goedkeuring gegeven aan de RTRS-soja. Ze zien het overleg en de afspraken die binnen de RTRS worden gemaakt als ‘een stap in de goede richting’.

Wie etiketten op voedingsmiddelen goed leest komt erachter dat soja, en dus ook zogenaamde  ‘gifsoja’, in veel producten zit. Denk daarbij aan voedselsupplementen, vitaminen (met name vitamine E), tonijn uit blik, soep, sauzen, brood, chocolade, dierenvoeding, maar ook verschillende producten voor lichaamsverzorging. Soja staat vaak op etiketten vermeld als ‘vegetarische proteïne’.

Zie ook:

Wereldburgers.tv: Soja kan kanker veroorzaken

Duurzaam Nieuws: Zware kritiek op ‘verantwoord’ soja label

Zware kritiek op ‘verantwoord’ soja label