03 maart 2011, Redactie

Nobelprijswinnaar ontslagen

Muhammed Yunus, geestesvader van de microkredieten is ontslagen bij zijn eigen Grameen Bank. De nobelprijswinnaar uit Bangladesh werd woensdag de wacht aangezegd door de Centrale Bank van Bangladesh. Hij zou volgens Noorse journalisten hebben gesjoemeld met Noors ontwikkelingsgeld.

De documentaire van filmmaker Tom Heinemann leidde in Noorwegen tot een onderzoek. De Noorse autoriteiten hebben, naar eigen zeggen, niets kunnen vinden dat op verduistering wijst. De autoriteiten in Bangladesh nemen geen genoegen met de verklaring van de Noorse onderzoekscommissie en zijn een eigen onderzoek gestart. De Noorse overheid is één van de grootste donateurs van de Grameen Bank. In de documentaire is ook sprake van Nederlands ontwikkelingsgeld waarvan onduidelijk zou zijn wat er precies mee is gebeurd.

Medestanders van Yunus zeggen dat het ontslag van de bankier wortelt in een slepend conflict tussen Yunus en de premier van Bangladesh, Sheikh Hasina. De twee worden gezien als politieke opponenten. Yunus is van plan zijn ontslag bij de rechter aan te vechten.

Microkredieten niet voor het eerst in opspraak. Ze krijgen de laatste tijd veel slechte pers. Er zou onder meer sprake zijn van woekerrentes en schuldeisers die hardhandig optreden tegen wanbetalers. Yunus sprak in een interview met CNN van ‘groeipijnen’ en ‘incidenten’.

Bron: BBC

Zie ook:

Wereldburgers.tv: Microkredieten in diskrediet

Wereldburgers.tv: Indiase microkrediet ‘bubble’ op springen

Sri Lanka Guardian: What happend with the money?

FriendsofGrameen.com: About Heinemann’s documentary