05 februari 2011, Redactie

Homeopathische zelfmoordpoging

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XuUG5Vvz1Pc[/youtube]

(video: Ver. Tegen Kwakzalverij)

#homeopathie – Dat men het in de medische wetenschap lang niet altijd eens is over welke genezende werkingen ‘wetenschappelijk bewezen’ zijn en welke niet, bleek vandaag weer eens uit een ludieke zelfmoordpoging door leden van Stichting Skepsis. De ‘sceptici’ probeerden in Amsterdam zelfmoord te plegen met homeopatische middelen om aan te tonen dat, zoals zij stellen, homeopathie niet werkt.

Homeopathen maken gebruik van zeer sterk verdunde geneesmiddelen. De werkzame stoffen zijn zo ver verdund dat er geen moleculen van de stof meer aanwezig zijn in het geneesmiddel. Wel zouden er magnetische velden in de geneesmiddelen achterblijven die, mits juist toegepast, een genezende werking hebben, aldus de alternatieve genezers.

“Humbug!”, zeggen de leden van Skepsis. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van dergelijke magnetische velden, stellen zij. Stichting Skepsis wordt in haar scepsis gesteund door verschillende wetenschappelijke publicaties in onder meer het gezaghebbende medisch vakblad The Lancet. De stichting wil de homeopathie ‘ontmaskeren’ als ‘kwakzalverij’. Alle deelnemers hebben de ‘zelfmoordactie’ in Amsterdam overleefd.

Zie ook:

Donkerlo.nl: Overdosis homeopathie

Spijkers Met Koppen: Skepsis over homeopathie