28 januari 2011, Redactie

Idealisme ambtenaren slijt

Hart voor de publieke zaak is één van de reden waarom mensen bij de overheid te gaan werken. Maar naarmate ambtenaren langer in dienst zijn, neemt hun idealisme af. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit.

In tegenstelling tot onderzoeken, waarin ambtenaren zèlf over hun drijfveren vertellen, probeerde onderzoekster Margaretha Buurman op objectievere wijze vast te stellen of ambtenaren altruïstischer zijn dan werknemers in de private sector. Ze nam het idealisme van de ambtenaren op de proef.

Extraatje
De ambtenaren in de onderzoeksgroep kregen te horen dat ze een extraatje hadden verdiend. Ze mochten kiezen uit drie opties: een staatslot (risicovolle optie), een donatie aan een goed doel (altruïstische optie) en  een VVV-bon (veilige en egoïstische keuze). Beginnend ambtenaren kozen er vaker voor hun extraatje aan een goed doel te besteden. Ambtenaren die al langer in dienst waren, kozen voor de VVV-bon

De bevindingen over het tanende idealisme van ambtenaren zijn terug te vinden in een proefschrift waarop Buurman vorige week promoveerde.

Bron: Inoverheid.nl