24 januari 2011, Redactie

Langer leven op hongerdieet

Voedselschaarste is mogelijk heel goed voor de mens. Althans dat vermoeden rijst na onderzoek in de dierenwereld door wetenschappers van de Britste Newcastle University. Een ultra-laag calorieverbruik, net genoeg om te overleven, zou onder meer veroudering tegengaan.

De onderzoekers hebben ontdekt dat lichaamscellen langer meegaan wanneer ze maar net genoeg voeding krijgen om te overleven. Bij tests met dieren die op een laag calorie dieet zijn gezet, blijken er meer gezonde cellen voor te komen die zichzelf delen dan bij dieren die niet aan het dieet zijn blootgesteld. Bij die laatste groep komen juist meer niet-delende cellen voor. Het aantal niet-delende cellen in een lichaam is een belangrijke factor bij veroudering.

‘Consuminderen’ is dus mogelijk heel gezond. Toch waarschuwen de wetenschappers met klem dat het niet raadzaam is om meteen over te stappen op een dieet met zeer laag caloriegehalte. Het onderzoek heeft zich met name gericht op de celdeling in de darmen en lever van muizen. Het effect van zo’n Spartaans eetpatroon op de verschillende andere organen is nog onvoldoende in kaart gebracht om bijvoorbeeld een verantwoord anti-verouderingsdieet samen te stellen. Wel geeft het onderzoek meer inzicht in de effecten van voeding op de celdeling. Die kennis kan helpen bij preventie van ziekten.

Bron: Times of India