18 januari 2011, Redactie

Britten willen stroom op de bon

Een groep Britste parlementariërs van verschillende partijen pleiten voor de invoering van een quota voor energieverbruik. Het systeem doet denken aan de energie- en voedselbonnen  die in de oorlogsjaren werden toegewezen.

De parlementariërs maken allen deel uit van een werkgroep die oplossingen zoekt voor het energievraagstuk. Het idee om energie weer ‘op de bon’ te doen stamt al uit 1996 en wordt toegeschreven aan de onlangs overleden econoom en ecologist David Fleming. Het plan werd in 2008 nog afgeschoten door het Britse parlement. Maar vorige week werd het weer met succes onder de aandacht gebracht van de Britse parlementariërs.

Verhandelbaar
Fleming, onder meer vooraanstaand lid van de Britse Ecology Party, pleitte voor de zogenaamde Tradable Energy Quota’s (TEQ’s) ofwel verhandelbare energiequota’s. Het idee achter de TEQ’s is dat mensen en bedrijven worden gestimuleerd om hun energieverbruik te verminderen door hun ‘energiebonnen’ verhandelbaar te maken. Bezuinigen op energie kan zo een gezin of een bedrijf contant geld opleveren door hun overschot te verkopen.

Zie ook:

Wereldburgers.tv: Energie op de bon

Daily Mail: Now they want to ration petrol

Daily Express: Driver Fury at Petrol Ration Plan

Greenbang: Will smart energy future require rationing?