24 december 2010, Redactie

Opnieuw SNV-schandaal

De directie van ontwikkelingsorganisatie SNV heeft subsidiegeld gebruikt om een directeur – die daar geen recht op heeft – huurtoeslag te geven. Dagblad De Telegraaf beschikt over een memo van de FIOD aan het ministerie van buitenlandse zaken over de kwestie.

De kwestie rond de huurtoeslag is, samen met zeven andere kwesties, door de fiscale opsporingsdienst FIOD aangekaart bij de top van het ministerie van Buitenlandse Zaken.  De Telegraaf beschikt over een memo van de FIOD aan minister Ben Knapen die het stuk al twee weken in bezit zou hebben.

De ‘huurkwestie’ betreft directielid Courtney Bickert. De ‘Managing director business development’ krijgt huurtoeslag  zonder dat dit leidt tot een verhoging van haar bruto jaarsalaris van 125.000 euro. De voorzitter van de Raad van Toezicht van SNV, voormalig vakbondsman Lodewijk de Waal, heeft ingestemd met de huurtoeslag. De FIOD merkt in de memo ook nog op dat Bickert het duurste appartement heeft gekozen van de beschikbare woonruimte.

SNV kwam eerder herhaaldelijk negatief in het nieuws door standvastig te weigeren het salaris van de directeur Dirk Elsen te matigen. De hulporganisatie dreigde daardoor rijkssubsidie te verliezen. Eerder deze maand ging SNV toch overstag.

De FIOD maakt ook gewag van zeker vijf overtredingen van de richtlijn voor Europese aanbestedingen. Die kwesties zijn al enige tijd bij SNV bekend, maar de directie heeft geen actie ondernomen om de overtredingen recht te zetten, zo schrijft de FIOD.

Bron: Telegraaf

Zie ook:

NOS: Knapen over salarisverlaging SNV-directeur (video)