13 december 2010, Redactie

Oudste kerncentrale VS eerder dicht

De Oyster Creek Nuclear Generating Station, Amerika’s eerste kerncentrale, sluit de poorten tien jaar eerder dan gepland. Reden voor de vroegtijdige sluiting zijn de hoge kosten voor nieuwe koeltorens. Die zijn nodig om de centrale nog twintig jaar draaiende te houden.

De kerncentrale is in 1969 gebouwd en staat in New Yersey, 120 kilometer ten zuidoosten van New York.  Behalve de hoge kosten, spelen ook milieuproblemen een rol. De centrale verbruikt enkele miljarden liters koelwater per dag uit het nabijgelegen Barnegat Bay. Dat heeft negatieve gevolgen voor het eco-systeem in de baai.

Eerder dit jaar publiceerden CitiBank en het Atoomagentschap (IAEA) onderzoeksgegevens waaruit zou blijken dat kernenergie economisch geen economisch haalbaar alternatief is voor energie uit fossiele brandstoffen. De risico’s voor financiers zouden te groot zijn.

Zie ook:

Huffington Post: Nuclear power plant closing early

Wereldburgers.tv: Kernenergie economisch niet haalbaar